Lukasenka atomrakétákat kaphat Putyintól

A belarusz kormány bejelentette, Oroszország nukleáris töltet szállítására is alkalmas rakétákkal szereli fel a belarusz légierő Szu-25-ös vadászgépeit. A lépés újabb út lenne az ukrajnai háború eszkalációja felé.

2022. október 15., 13:22

Szerző:

Atomtöltet szállítására is alkalmas rakétákkal szereli fel Oroszország a belarusz légierő Szuhoj-25-ös (Varjú) vadászgépeit, jelentett egy belarusz független hírforrás, a Belarus Hajun Project az orosz RIA hírügynökség által közölt moszkvai nyilatkozat alapján. Noha a bejelentés még nem hivatalos, korábbi megbeszéléseiken Aljakszandar Lukasenka belarusz és Vlagyimir Putyin orosz elnök is utaltak arra, nem kizárt, hogy Oroszország nukleáris arzenálját megosztja majd szövetségesével.

Maga Lukasenka az elmúlt napokban a NATO „támadásainak veszélyére” figyelmeztetett Belaruszban, azt állítva, hogy a lengyelek agressziót szerveznek országa ellen, így segítve a harcoló ukrán hadsereget. Mindezt a lengyel kormány és a NATO is tételesen cáfolták.

Lukasenka pénteken arról is beszélt, véleménye szerint nem kellene további nyomást gyakorolnia Ukrajna ügyében a Nyugatnak Putyinra, mert „ha sarokba szorítják őt, a teljes bolygónk elpusztulhat”.

(Kiemelt kép: A Belarusz Légierő egy Szu-25-ös vadászgépére rakétákat szerelnek. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)