Porig rombolta a lengyelek antifasiszta emlékművét a belarusz rezsim

A nácik ellen küzdő lengyel Honi Hadsereg emlékműve szőrén-szálán eltűnt Mikuliski településen, Nyugat-Belaruszban.

2022. július 5., 20:16

Szerző:

Földdel tették egyenlővé a második világháborús lengyel Honi Hadsereg tiszteletére emelt emlékművet a nyugat-belarusz Mikuliski településen – közölte kedden a glosznadniemna.pl lengyel nyelvű belarusz hírportál.

A lengyel külügyminisztérium párját ritkító szörnyűségnek nevezte a történteket.

„Lengyelország felháborodással értesült a lengyel Honi Hadsereg mikuliski emlékművének lebontásáról a Hrodna régióban” – olvasható a lengyel külügyi tárca közleményében. „Lengyelország elítél minden olyan cselekedetet, amely meggyalázza azoknak a katonáknak az emlékét, akik hazájukat védve áldozták életüket” – tette hozzá a minisztérium.

„Lengyelország felszólítja a minszki hatóságokat, hogy hagyjanak fel a kommunista rezsim legsötétebb napjait idéző gyakorlatukkal” – közölte a tárca. Egyben hangsúlyozta, hogy ez a párját ritkító tett nemcsak Belarusz történelme, hanem a helyi lengyel közösség ellen is irányul. A minisztérium hozzáfűzte, hogy ez aláássa a lengyelországi és a fehéroroszországi emlékhelyek védelmére vonatkozó kölcsönös kötelezettségét.

Az emlékmű a lengyel Honi Hadsereg egyik alakulatának állított emléket, amelynek katonái 1944-ben estek el a térségben a náci Németországgal vívott harcokban.

A glosznadniemna.pl kedden több felvételt is közzétett a helyszínről, ahol egykor a lengyel Honi Hadsereg főparancsnoksága helyén emelt fehér kőkeresztek álltak. Hozzátette, hogy az emléktáblát is eltávolították.

Az emlékművet az 1990-es években emelték és a Belarusz Lengyelek Szövetségének (ZPB) gondozásában állt.

(Kiemelt kép: Szovjet iskolások koszorúzzák meg a lengyel antifasiszta emlékművet Leninóban, Mogiljev régióban, a Belarusz SZSZK-ban, 1963-ban. Fotó: Mihail Kulesov / Sputnik / Sputnik via AFP)