Koncepciós perben ismerte el saját bűnösségét az összeesküvéssel vádolt belarusz ellenzéki

Az állami BelTa tudósítása szerint Aljakszandr Feduta egyetemi tanár magára vallott az ellene államellenes összeesküvésért indított perben.

2022. július 29., 20:26

Szerző:

Elismerte bűnösségét a hatalomátvételi összeesküvéssel vádolt Aljakszandr Feduta belarusz politológus az ellene indított per pénteki tárgyalásán - jelentette a BelTa belarusz hírügynökség.

„Elismerem bűnösségemet az alkotmányellenes hatalomátvételt célzó összeesküvésben” - idézte Fedutát a BelTa.
Fedutát és társait, Grigorij Kosztuszevet, az ellenzéki Belarusz Népfront vezetőjét és Jurij Zenkovics amerikai állampolgársággal is rendelkező ügyvédet azzal gyanúsítják, hogy összeesküvést szőttek Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök ellen.

Lukasenka tavaly április 17-én azt állította, hogy a három vádlott merényletet tervezett ellene és a fiai ellen. A belarusz vezető az Egyesült Államok vezetését vádolta meg az államcsíny kezdeményezésével, az amerikai szakszolgálatokat pedig a szervezéssel.

Zenkovicsot ezenfelül szélsőséges szervezet létrehozásával és vezetésével, társadalmi viszály szításával, az államhatalom megdöntésére irányuló nyilvános felhívásokkal is gyanúsítják.

Az ügy további két vádlottja Olha Holubovics és Dzjanyisz Kravcsuk, őket a közrendet súlyosan sértő cselekmények elkövetésével vádolják.

A nyilvánosság kizárásával zajló eljárás pénteken kezdődött a minszki kerületi bíróságon. Feduta kérésére azonban a pert nyilvános keretben folytatták.

(Kiemelt kép: Aljakszandr Feduta belarusz ellenzéki értelmiségi. Fotó: Aleksandra Reshmedilova, Facebook)