Eltilthatják az orosz és belarusz sportolókat

Oroszország ukrajnai háborúja nyomán eltilthatják az orosz és belarusz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiától Craig Reedie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja szerint.

2022. július 12., 11:15

Szerző:

„Döntés fog születni arról, mi történjen ezzel a két országgal. Úgy vélem, az a közvélekedés, hogy nem kellene kvalifikálniuk” – fogalmazott a NOB korábbi alelnöke brit médiumoknak.

A háborúellenes szankciók részeként az orosz és belarusz sportolók kényszerből kihagyhatják az ötkarikás kvalifikációs versenyeket, Thomas Bach, a NOB elnöke májusban azt mondta, Oroszország részvétele még nem tisztázott. A NOB ugyanakkor nem mentette fel orosz tagjait, és nem szankcionálta az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Az olimpiai programban szereplő sportágak közül egyedül a kerékpár, a tenisz és a cselgáncs engedi semleges státuszban versenyezni orosz és belarusz sportolóit, Reedie viszont kételkedik abban, hogy ezen sportágak ötkarikás kvalifikációs eseményein részt vehetnek majd.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szocsi, 2015. november 12. Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbról, középen) és Igor Levityin, Putyin munkatársa súlyemelőkkel a szocsi Jug Sportközpontban, ahol az államfő az orosz sportszövetségek vezetőivel tárgyal 2015. november 11-én. Putyin vizsgálatot rendelt el, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint Oroszországban államilag irányítottan, szervezetten használnak tiltott teljesítményfokozókat a sportolók. (MTI/EPA/Elnöki sajtószolgálat pool/RIA-Novosztyi/Alekszej Druzsinyin)