Bekérették az orosz nagykövetet Moldovában

Moldova területi szuverenitását félti.

2022. április 23., 07:07

Szerző:

Moldovában pénteken a külügyminisztériumba kérették Oroszország chisinaui nagykövetét, tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárása legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez.

Moldova „mély aggodalmát” fejezte ki a nagykövetnek Rusztan Minnyekajev tábornok kijelentése miatt – tudatta közleményében a külügyminisztérium, amely felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben területi szuverenitását és semlegességét.

Rusztam Minnyekajev, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese pénteken a Szverdlovszk megyei hadiipari szövetség éves ülésén úgy fogalmazott, hogy az orosz hadseregnek az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” második szakaszában teljes ellenőrzése alá kell vonnia a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát. A tábornok azt mondta, hogy a Donyec-medence feletti ellenőrzéssel Moszkva szárazföldi folyosót hoz létre a Krím felé, amely érinti az ukrán hadsereg létfontosságú létesítményeit is, a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés pedig kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

Oroszország és Moldova közötti viszony 2020 óta feszült, amikor a Nyugat-barát Maia Sandut választották meg az ország elnökének. Megválasztása után Sandu egy interjúban kijelentette, hogy a Dnyeszter menti szakadár terület helyzetének rendezése keretében ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból. A mintegy félmillió lakosú Dnyeszter melléki Köztársaság, amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után kivált Moldovából. Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja.

(Kiemelt kép: Tüntetők tiltakoznak az Ukrajnát ért orosz támadások ellen az orosz nagykövetség előtt a moldovai Chisinauban 2022. április 9-én. fotó: Pablo Miranzo / Anadolu Agency via AFP)