Tízezrek tüntetnek Bejrútban a kikötő felrobbanásának első évfordulóján

Összecsaptak a tüntetők és a rendfenntartók.

2021. augusztus 4., 20:56

Szerző:

Tízezrek tüntettek szerdán a libanoni fővárosban, Bejrútban, igazságszolgáltatást és felelősségre vonást követelve a város kikötőjében egy éve bekövetkezett, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlen anyagi károkat okozó robbanás miatt – írja az MTI. Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint ezrek gyűltek össze a bejrúti tűzoltóságnál, hogy onnan induljanak el a kikötő irányába, ahol további két menet résztvevőivel találkoznak. A tavalyi robbanás halálos áldozatai között 10 tűzoltó is volt.

Az áldozatok képeit kezükben tartó tüntetők forradalmat sürgettek. Egyes résztvevők libanoni zászlókat és olyan transzparenseket emeltek a magasba, amelyeken igazságszolgáltatást és a politikusok felelősségre vonását követelték. Egyes politikusoknak – mint emlékeztettek – tudomása volt arról, hogy a kikötőben évek óta 2700 tonna ammónium-nitrátot tároltak szakszerűtlenül, ami végül a robbanást okozta.

A tűzoltóságnál gyülekező tiltakozók transzparensein olyan felirat szerepelt többek közt, amin az állt: végezzék ki azokat, akik a nitrátot Libanonba hozták. Egyes tüntetők politikai vezetők képeit emelték a magasba, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezetet vezető Haszan Naszralláhét, akinek képén a körözött szó volt látható. A megmozdulások során önkéntesek rózsákat osztogattak, egyes tiltakozók pedig koszorúkkal kezükben emlékeztek meg a robbanás áldozatairól. 

LEBANON-BLAST-ANNIVERSARY
Kiemelt kép: Többezres a bejrúti kikötővel szemben 2021 augusztus 4-én. Fotó: ANWAR AMRO / AFP

A több tízezer emberből álló tömeg a Bevándorló Szobránál, az ammónium-nitrát tárolására használt raktár romjaival szemben állt meg. A megemlékezésen Korán-verseket olvastak fel, majd misét tartottak Besára Butrusz ar-Rái libanoni maronita pátriárka vezetésével. A pátriárka hangsúlyozta, hogy az emberek tudni akarják: ki hozta be a robbanóanyagokat a kikötőbe, és ki engedte meg, hogy ott tárolják őket. „Ki robbantotta fel, és miként?” – tette fel a kérdéseket a pátriárka. 

A megemlékezés közben tiltakozók összecsaptak a biztonsági erőkkel a parlament közelében. A biztonsági erők vízágyúval és könnygázzal oszlatták a tüntetőket, akik közül egyesek kövekkel dobálták a törvényhozás épületét, míg mások megpróbáltak bejutni a bejáratán. A libanoni vöröskereszt szerint legalább 21 ember sérült meg. Az EFE szerint a biztonsági készültség szintje a vártnál alacsonyabb volt. Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amit súlyosbított Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt robbanás.

(Kiemelt kép: Tiltakozások Libanon fővárosában, Bejrútban a kikötő felrobbanásának első évfordulóján 2021. augusztus 4-én. Fotó: AFP)