Beiktatásakor kapta el a koronavírust a hondurasi elnök

Enyhe tünetei vannak.

2022. február 7., 07:10

Szerző:

Pozitív lett Xiomara Castro hondurasi elnök koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje tíz nappal azt követően, hogy egy zsúfolt stadionban tartott tömegrendezvény keretében beiktatták hivatalába, írja az MTI.

A baloldali politikus vasárnap közölte mikroblogján, hogy megfertőződött a koronavírussal. Hozzátette, hogy csak enyhe tünetei vannak, és felgyógyulásáig karanténból, távmunkában fogja ellátni hivatali teendőit.

Xiomara Castro személyében az ország történetében először került nő az elnöki tisztségbe. A 62 éves politikust január 27-én iktatták be a tegucigalpai nemzeti stadionban rendezett ceremónián több ezer résztvevő, külföldi vendégek, többek között Kamala Harris amerikai alelnök jelenlétében. Az eseményről szóló felvételeken rengeteg kézfogás és ölelés volt látható.

(Kiemelt képünk: Xiomara Castro hondurasi elnök részt vesz a hondurasi Suyapa-szűz, Honduras védőszentjének szentmiséjén a felfedezésének 275. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Tegucigalpában, Hondurasban 2022. február 2. Fotó: Jorge Cabrera / Anadolu Agency / AFP)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.