Megválasztották Ecuador eddigi legfiatalabb elnökét, egy banánbirodalom örökösét

Megválasztották Ecuador eddigi legfiatalabb elnökét, a 35 éves Daniel Noboát.

2023. október 16., 07:53

Szerző:

A banánültetvény-birodalom örököse, Daniel Noboa a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, és 16 hónapos időintervallumra kapott hatalmat. A törvény értelmében, Noboa a 2025-29-es ciklusban újra indulhat. 

Az új elnök megfogadta, hogy „helyreállítja a békét” a drogbandák háborúja által sújtott országban – számol be az AFP. A közvélemény-kutatások szerint az ecuadoriak fő aggodalma a bűnözés és az erőszak, az országban a gyilkosságok aránya megnégyszereződött a 2022-ig tartó négy év alatt, a mexikói és kolumbiai kartellekkel kapcsolatban álló ellenséges bandák versengenek a helyi irányításért.

A börtönökben 2021 óta legalább 460 rabot öltek meg. Ecuador utcáin pedig több erődemonstrációt tartottak, többek között autóbombákat robbantottak fel a rendőrőrsök előtt, vagy lefejezett holttesteket lógattak le a hídakról. Augusztusban pedig merénylet áldozata lett az egyik elnökjelölt, az erőszakos cselekmények az oltás- és kartellellenes Fernando Villavicencio. Ezt követően szükségállapotot hirdettek ki az országban, Noboa és szocialista riválisa Luisa Gonzalez, golyóálló mellényben, fokozott biztonsági intézkedések közepette kampányolt. 

(Kiemelt képünkön Daniel Noboa, a Nemzeti Demokratikus Akció Párt elnökjelöltje beszél a támogatóihoz felesége, Angela Lavinia Valbonesi mellett, miután megtudta az elnökválasztás első eredményét az ecuadori Santa Elena tartománybeli Olonban, 2023. október 15-én. Fotó: MARCOS PIN / AFP)