Bajban az EU határvédelmi ügynöksége, lemondott az ügyvezető igazgató

A lemondás valószínűleg a Frontex ellen folytatott vizsgálat következménye.

2022. április 29., 14:26

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy új vizsgálat szerint az Erópai Unió határvédelmi ügynöksége legalább 957 menedékkérő visszatoloncolásában vett részt az Égei-tengeren 2020 márciusa és 2021 szeptembere között,

Az MTI írta meg, hogy a vizsgálat következtében benyújtotta lemondását Fabrice Leggeri, az Európai Unió varsói székhelyű határvédelmi ügynökségének (Frontex) ügyvezető igazgatója. A hírt Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője is megerősítette a testület szokásos sajtótájékoztatóján pénteken. Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte:

az ügyvezető igazgató lemondása nem változtat az ügynökség megbízatásán.

Az pedig a Frontex igazgatótanácsának feladata, hogy felmérje a helyzetet, és értékelje Leggeri lemondólevelét, tette hozzá. Az igazgató lemondása brüsszeli értesülések szerint összefüggésben van azzal, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) tavaly vizsgálatot indított a Frontexszel szemben azon jelentések miatt, amelyek szerint az ügynökség emberi jogsértést követett el azzal, hogy jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért migránsokat az uniós külső határokon.

(Kiemelt kép: Fabrice Leggeri, a Frontex európai határellenőrzési ügynökség vezetője sajtótájékoztatón, Varsóban, 2015 május 21-én. Fotó: Wojtek Radwanski / AFP) 

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.