Azonosítottak két új 9/11-es áldozatot

New York város tisztviselői azonosították a szeptember 11-i World Trade Center elleni terrortámadás két újabb áldozatát, néhány nappal a támadások 22. évfordulója előtt.

2023. szeptember 10., 15:20

Szerző:

A CNN idézi a polgármesteri hivatal sajtóközleményét, amely szerint az azonosított férfi és nő az 1648. és 1649. áldozat. A két áldozatot a maradványok fejlett DNS-vizsgálata alapján azonosították. A polgármesteri hivatal közölte, hogy a két új áldozat nevét a családok kérésére nem közlik.

A közlemény szerint 2021 szeptembere óta ezek az első azonosítások. A férfit a 2001-ben, a nőt pedig a 2001-ben, 2006-ban és 2013-ban előkerült maradványok DNS-vizsgálata alapján azonosították – áll a közleményben.


A több mint két évtizeddel későbbi azonosításokhoz használt technikák „magukban foglalják a közelmúltban elfogadott újgenerációs szekvenálási technológiát – amely érzékenyebb és gyorsabb, mint a hagyományos DNS-technikák –, amelyet az amerikai hadsereg az eltűnt amerikai katonák maradványainak azonosítására használt”.

A DNS-technológia fejlődése ellenére az áldozatok nagyjából 40%-át, vagyis körülbelül 1100 embert, akikről úgy gondolják, hogy a katasztrófában haltak meg, továbbra sem sikerült azonosítani. A World Trade Center elleni támadások után összesen 2753 embert jelentettek eltűntnek Manhattan alsó részén. Mind a 2753 személyről kiállították a halotti bizonyítványt, bár az áldozatok nevének és a helyszínen talált maradványoknak az összevetése még folyamatban van.

A sajtóközleményben Jason Graham vezető orvosszakértő úgy fogalmazott, „országunk történetének legnagyobb és legösszetettebb törvényszéki vizsgálata”  a folyamatban lévő munka.

„Ahogy szeptember 11. évfordulójára készülünk, gondolatban azok felé fordulunk, akiket azon a szörnyű reggelen elvesztettünk, valamint családjaik felé, akik továbbra is minden nap együtt élnek a fájdalommal, melyet szeretteik eltűnése keltett bennük” – írta Eric Adams, New York polgármestere.

(Fotó: Craig Ruttle / POOL / AFP)