Megúszhatják 9/11 kitervelői a halálbüntetést?

Új fordulatot vett az egyik leghíresebb büntetőeljárás.

2022. március 16., 18:37

Szerző:

Khalid Sheikh Mohammed és négy társa bűnösnek vallhatja magát cserébe azért, hogy biztosan ne halálbüntetésre ítéljék őket – írja az Infostart. A vádlottak ügye 2008 óta húzódik, akkor vádolták meg őket hivatalosan a New York-i ikertornyoknál, a washingtoni Pentagonnál és a pennsylvaniai Shanksville-ben egy mezőnél elkövetett, közel 3000 ember meggyilkolásához vezető terrortámadások kitervelésével vagy logisztikai támogatásával.

A Guantánamóban kifejezetten a terrorizmussal gyanúsítottak számára létrehozott, úgynevezett katonai bizottságok már több mint egy évtizede folytatják a tárgyalás előtti eljárásokat, amelyek folyamatosan technikai és etikai vitákba fulladtak. Ezek közül a legfontosabb vita arról szól, hogy a vádlottak tárgyalásai lehetnek-e tisztességesek azok után, hogy korábban kínzásnak tették ki őket.

Mind az ötüket kínzásoknak vetették alá ugyanis fogva tartásuk ideje alatt. Mohammedet például 183 alkalommal vetették alá vízzel történő fojtogatásnak, úgynevezett waterboardingnak. A Baluchit érintő, Kabul mellett elkövetett kínzások kegyetlen részleteire egy friss bírósági beadvány derített fényt. 

(Kiemelt kép: Seth McAllister / AFP)