Először számol be egy al-Kaida fogoly a CIA brutális visszaéléseiről

Egy guantanamói fogoly, aki a 9/11-es támadások után részt vett az amerikai kormány brutális kihallgatási programjában, most először beszélt erről nyíltan.

2021. október 29., 14:02

Szerző:

Egy guantánamói fogoly, aki a 9/11-es támadások után részt vett az amerikai kormány brutális kihallgatási programjában, csütörtökön először beszélt erről nyíltan, és elmondta, hogy rettegésben és hallucinációban maradt a CIA által sokáig titokban tartani kívánt módszerek miatt, írja az ABC.

Majid Khan, Baltimore külvárosának egykori lakosa, aki az al-Kaida futárja volt, háborús bűnök miatt kiszabott büntetését töltötte a CIA „fekete helyszínként" ismert börtönében, ahol napokon keresztül kínozták, hogy információt csikarjanak ki belőle.

Khan beszélt arról, hogy hosszú időre meztelenül függesztették fel egy mennyezeti gerendára, és többször jéghideg vízzel öntötték le, hogy napokig ébren tartsák. Leírta, hogy a fejét víz alá tartották, amibe majdnem megfulladt, majd amikor a kihallgatók felengedték, vizet öntöttek az orrába és szájába. Megverték, kényszerű beöntést kapott, szexuálisan bántalmazták és éheztették a tengerentúli börtönökben, amik helyét nem hozták nyilvánosságra.

Az összehívó hatóságként ismert Pentagon jogi tisztviselője által kiválasztott katonai tisztekből álló testület 25 és 40 év közötti börtönbüntetésre ítélheti Khant, de az amerikai hatóságokkal való széles körű együttműködése miatt jóval kevesebbet tölthet le. Egy vádalku értelmében – amelyről az esküdteket nem tájékoztatták – az esküdtszék által Khanra kiszabott büntetést az összehívó hatóság legfeljebb 11 évre csökkenti, és beszámítják neki a 2012. februári bűnösségi nyilatkozata óta előzetes letartóztatásban töltött időt.

Khan bánásmódjának egy része részletesen szerepel a szenátus hírszerzési bizottságának 2014-ben közzétett jelentésében, amely azzal vádolta a CIA-t, hogy a törvényes határokat messze túllépve fájdalmat és szenvedést okozott az al-Kaida foglyainak, és a saját feljegyzései által meg nem támasztott, hasznos kihallgatásokról szóló elbeszélésekkel megtévesztette a nemzetet.

„Minél inkább együttműködtem velük és minél többet elmondtam nekik, annál jobban megkínoztak”

– mondta az elítélt.

Körülbelül három évet töltött a CIA fekete bázisain, mielőtt 2006 szeptemberében Guantánamóra vitték. Elmondása szerint a fekete bázisokon soha nem látta a napvilágot, és elfogásától kezdve egészen a kubai bázison lévő fogolytáborban töltött hatodik évéig az őrökön és a kihallgatókon kívül senkivel sem volt kapcsolata.

A 41 éves Khan beismerte, hogy az al-Kaida futárja volt, és részt vett több olyan merénylet megtervezésében, amelyet soha nem hajtottak végre. 2012 februárjában bűnösnek vallotta magát összeesküvés, gyilkosság és a terrorizmus anyagi támogatásának vádjában egy olyan alku keretében, amely a büntetését korlátozta, cserébe azért, hogy együttműködik a hatóságokkal más nyomozásokban, többek között a Guantánamón fogva tartott öt férfi elleni ügyben, akiket a szeptember 11-i támadás megtervezésével és logisztikai támogatásával vádolnak.

A pakisztáni állampolgárságú, Szaúd-Arábiában született Khan az 1990-es években érkezett családjával az Egyesült Államokba, ahol menedékjogot kaptak. A középiskolát Baltimore külvárosában végezte el, és a washingtoni körzetben dolgozott egy olyan irodában, ahonnan 2001. szeptember 11-én láthatta a Pentagonból felszálló füstöt. Azt mondja, hogy a radikális ideológia felé fordult, miután az év elején meghalt az édesanyja, akit élete legfontosabb személyének nevezett.

Az Egyesült Államok 39 embert tart fogva a Guantanamo-öbölben lévő haditengerészeti állomáson lévő fogolytáborban.

(Kiemelt képünk: a kubai Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti állomáson lévő elhagyatott „Camp X-Ray" fogolytábor kerítését mutatja, 2014. április 9-én.  Fotó : AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV)