Heti háromszor csirke? Felejtse el, rákot okoz!
A fehér hús sem mindig egészséges: a túlzott baromfifogyasztás növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok kockázatát.
Egy friss olasz tanulmány szerint a heti 300 grammnál több baromfihús fogyasztása jelentősen növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázatát, különösen férfiaknál. A Nutrients folyóiratban megjelent kutatás 4 869 résztvevő étrendjét és egészségi állapotát vizsgálta, és megállapította, hogy a magas baromfihús-fogyasztás összefüggésbe hozható a gyomor- és bélrendszeri rák miatti halálozás emelkedett kockázatával.
A túl sok baromfihús fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát
Az eredmények szerint azoknál, akik hetente több mint 300 gramm baromfihúst fogyasztottak, 27%-kal magasabb volt a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint 100 grammot ettek. Férfiaknál ez a kockázat még magasabb volt, elérve a 61%-ot. A kutatók szerint a túlzott baromfihús-fogyasztás és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolat több tényezőre vezethető vissza, beleértve a hús feldolgozását és elkészítési módját.
A tanulmány megállapította, hogy a baromfihús-fogyasztás és a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás közötti kapcsolat dózisfüggő volt. Azoknál, akik hetente 100–200 gramm baromfihúst fogyasztottak, 65%-kal magasabb volt a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázata, míg a heti több mint 300 grammot fogyasztóknál ez a kockázat 127%-kal nőtt. Férfiaknál ez a kockázat még magasabb volt, elérve a 161%-ot.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár a baromfihús alacsonyabb zsírtartalmú, mint a vörös hús, a feldolgozott baromfitermékek – például hamburgerhús, kebab, hústekercsek és falatkák – gyakran tartalmaznak hozzáadott nátriumot, telített zsírokat, cukrot és tartósítószereket, amelyek csökkenthetik a hús tápértékét és hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kockázatához.
A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a baromfihús „egészséges" hírneve nem feltétlenül indokolt, és a túlzott fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. A kutatók további vizsgálatokat javasolnak annak érdekében, hogy jobban megértsék a baromfihús-fogyasztás és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolatot, valamint hogy meghatározzák azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kockázat növekedéséhez.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)