Heti háromszor csirke? Felejtse el, rákot okoz!

A fehér hús sem mindig egészséges: a túlzott baromfifogyasztás növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok kockázatát.

2025. június 2., 13:30

Szerző:

Egy friss olasz tanulmány szerint a heti 300 grammnál több baromfihús fogyasztása jelentősen növelheti a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázatát, különösen férfiaknál. A Nutrients folyóiratban megjelent kutatás 4 869 résztvevő étrendjét és egészségi állapotát vizsgálta, és megállapította, hogy a magas baromfihús-fogyasztás összefüggésbe hozható a gyomor- és bélrendszeri rák miatti halálozás emelkedett kockázatával.

A túl sok baromfihús fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát 

Az eredmények szerint azoknál, akik hetente több mint 300 gramm baromfihúst fogyasztottak, 27%-kal magasabb volt a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint 100 grammot ettek. Férfiaknál ez a kockázat még magasabb volt, elérve a 61%-ot. A kutatók szerint a túlzott baromfihús-fogyasztás és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolat több tényezőre vezethető vissza, beleértve a hús feldolgozását és elkészítési módját.

A tanulmány megállapította, hogy a baromfihús-fogyasztás és a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás közötti kapcsolat dózisfüggő volt. Azoknál, akik hetente 100–200 gramm baromfihúst fogyasztottak, 65%-kal magasabb volt a gyomor- és bélrendszeri daganatok miatti halálozás kockázata, míg a heti több mint 300 grammot fogyasztóknál ez a kockázat 127%-kal nőtt. Férfiaknál ez a kockázat még magasabb volt, elérve a 161%-ot.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár a baromfihús alacsonyabb zsírtartalmú, mint a vörös hús, a feldolgozott baromfitermékek – például hamburgerhús, kebab, hústekercsek és falatkák – gyakran tartalmaznak hozzáadott nátriumot, telített zsírokat, cukrot és tartósítószereket, amelyek csökkenthetik a hús tápértékét és hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések kockázatához.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a baromfihús „egészséges" hírneve nem feltétlenül indokolt, és a túlzott fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. A kutatók további vizsgálatokat javasolnak annak érdekében, hogy jobban megértsék a baromfihús-fogyasztás és a daganatos megbetegedések közötti kapcsolatot, valamint hogy meghatározzák azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a kockázat növekedéséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A depresszió tünetei gyakran hullámzanak, ennek ellenére az agyi vizsgálatok többsége csak egy-egy pillanatképet mutat. Most azonban egy új tanulmány hosszabb távon is követte a változásokat, és meglepő felfedezést tett: a depresszió nemcsak a hangulatra, hanem a figyelemért felelős agyi hálózatokra is jelentős hatással van.

A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória fokozatos romlását, elbutulást jelenti. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa szerint nagyon fontos, hogy a korai tünetek felismerésekor részletes vizsgálat történjen, és adott esetben időben megkezdődjön a gyógyszeres kezelés.

Sokan úgy gondolják, hogy ha már elhagyják a sört, nyugodtan hátradőlhetnek a diétában. A valóság azonban az, hogy számos más ital is komolyan hátráltathatja a fogyást, nem is beszélve azok kalóriatartalmáról.

Egyre többen tapasztalják, hogy nehezebben tudnak összpontosítani, gyakran elkalandozik a figyelmük, és a legegyszerűbb döntések is komoly kihívást jelentenek számukra. Ezek a tünetek nem csupán a fáradtság vagy a stressz következményei lehetnek, akár egy komoly betegség jelei is lehetnek.