Azerbajdzsán pénzért való mentegetésével vádolják a BBC-t

Kiderült, a brit közszolgálati csatorna pénzt fogadott el Azerbajdzsán egyeduralkodó elnöki kormányától, hogy az országot népszerűsítse. Az oroszokkal szemben bevezetett szankciók miatt Azerbajdzsán is az elsőszámú olaj- és gázszállítási partnernek számít Európa számára.

2022. november 23., 12:17

Szerző:

Az Azerbajdzsán olajmezőin is nagy mértékben érdekelt brit energiamulti, a British Petroleum (BP) finanszírozta azt az országot népszerűsítő dokumentumfilmet, amit a közszolgálati BBC mutatott be a szigetországban – derült ki a film bemutatása után. Az „Azerbajdzsán csodái” című, a BBC World Service-en bemutatott dokumentumfilmről kiderült, valójában reklámfilm, amit az országot uraló Alijev-család politikai hatalmáról készítettek, de a sajtószabadság megnyirbálását és a demokráciahiányt nem feszegették.

Az OpenDemocracy oknyomozó portál szerint a BP a SandStone Global nevű cégen keresztül összesen 300.000 fontot (141 millió forint), ehhez pedig, mint kiderült, jelentős összeggel járult hozzá az azeri kormány is. Bettany Hughes, a BBC ismert történész-műsorvezetője a SandStone Globalt közösen alapította meg velük, és ő lett a műsorvezető is a filmben.

Emin Huszejnov azeri disszidens újságíró, akinek 2015-ben az Alijev-rezsim elől az országból is el kellett menekülnie, az eset kapcsán „a diktatúra tisztára mosásával” vádolta meg a BBC-t.

A BBC azonban az OpenDemocracy kérdésére úgy felelt, az „Azerbajdzsán csodái” nem politikai műsor, hanem alapvetően ismeretterjesztő adás, ami más megítélés alá kell, hogy essen. De a film az örmény-azeri konfliktus miatt is problémás, ugyanis az örmény oldal érvei nélkül igyekezett bemutatni a hegyi karabahi konfliktust is.

Ismert az is, az orosz, részleges energiaszankciók után mind a brit kormány, mind pedig az Európai Unió vezetése nagy részben Azerbajdzsánból és annak politikai rezsimjétől várja kőolaj és földgázkészleteinek pótlását.

(Kiemelt kép: Ilham Alijev azeri elnök. Fotó: Azerbajdzsán Elnöki Hivatala / AFP)

12:05

Az al-Dzsazíra katari pánarab televíziós hálózat beperli az izraeli hadsereget a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) Sirin Abu Akla palesztin tudósítója májusi lelövése miatt, jelentette az izraeli katonai rádió kedden.