Ahol van tűzszünet, ott is megszegik

Örményország védelmi minisztériuma pénteken azzal vádolta meg Azerbajdzsán fegyveres erőit, hogy tüzet nyitottak örmény állásokra, megsértve ezzel a tűzszüneti megállapodást.

2022. szeptember 23., 11:13

Szerző:

Péntek reggel az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei megsértették a tűzszüneti rendszert, több ponton tüzet nyitottak az örmény-azerbajdzsáni határ keleti részén található örmény állásokra – írta a Facebookon az örmény védelmi minisztérium.

Oda-vissza vádaskodnak a tűzszünettel kapcsolatban

Örmény beszámolók szerint a tüzet viszonozták, a támadásnak pedig nincsenek áldozatai katonáik sorában. Azerbajdzsán nem reagált a közleményre. A hét elején egyébként Baku vádolta azzal Örményországot, hogy aknavetőkkel és gránátokkal támadta az azeri erőket.

Még mindig Hegyi-Karabah miatt

Az örmény–azeri harcok a hónap elején robbantak ki ismét. Az összetűzésekben, amelyek a 2020-ban kitört hathetes háború óta a legvéresebbek voltak a két egykori szovjet tagköztársaság között, mintegy kétszáz katona vesztette életét. Örményország szerint Azerbajdzsán megtámadta, és nem a vitatott hegyi-karabahi térség részét képező településeket foglalt el Örményország határain belül. Azerbajdzsán azt állította, hogy az örmény fél „provokációira” válaszolt.

A harcok a nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert, de 2020-ig nagyrészt a többségi örmény lakosság által ellenőrzött Hegyi-Karabah régió miatti ellenségeskedéshez kapcsolódnak. A hegyi-karabahi enklávé örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a kilencvenes évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

Az orosz–török vonal

A konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

Oroszország Örményország katonai szövetségese, bár baráti kapcsolatokat igyekszik fenntartani Azerbajdzsánnal, és ellenállt Jereván felhívásának, hogy kölcsönös önvédelmi záradékot léptessenek életbe. Bakut katonailag, pénzügyileg és politikailag Törökország támogatja.

(Kiemelt kép: Egy lerombolt épület Jermuk városában 2022. szeptember 15-én. Fotó:Karen MINASYAN / AFP)