Az új-zélandi hírszerzés: meg nem nevezett országok továbbra is igyekeznek beavatkozni az ország ügyeibe

Néhány ország még mindig kitartóan igyekszik beavatkozni Új-Zéland demokráciájába, gazdaságába és civil társadalmába – áll az új-zélandi titkosszolgálat csütörtökön közzétett jelentésében.

2023. április 6., 11:03

Szerző:

Bár a jelentés összeállítói nem nevezik meg a szóban forgó országokat, kiemelik: a beavatkozási kísérletek száma nőtt, a próbálkozások veszélyt jelentenek az új-zélandi nemzetbiztonságra nézve. A jelentésben – amely egyéves periódust vizsgált, 2022 júniusáig – emlékeztetnek arra, Új-Zéland többé nem tekintheti magától értetődőnek a csendes-óceáni térség biztonságát, a régió ugyanis jelentős geopolitikai versengés színterévé vált.

A vizsgált időszakban a hírszerzés több olyan Új-Zélandon élőt vizsgált, aki információszerzés céljából közeledett másokhoz, a kormányról gyűjtött adatokat, és beavatkozott az ország politikájába, valamint a civil társadalomba. Wellington az utóbbi évek során Kínát és Oroszországot nevesítette, mint olyan országokat, melyek rosszindulatú hackertevékenységet folytatnak.

Új-Zéland tagja a világ legnagyobb hírszerzési együttműködésének, a Five Eyes néven ismert csoportnak, amelynek többi állama – Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada – többször bírálta Pekinget. Jóllehet elemzők Wellingtont a szövetség „csendes tagjának” tartották, az ország kormánya egyre gyakrabban hallatja hangját biztonsági kérdésekben, különösen azt követően, hogy Kína és a Salamon-szigetek egy évvel ezelőtt biztonsági szövetséget kötöttek. A paktum rontott a Csendes-óceán déli medencéjének biztonsági egyensúlyán, többen nagyszabású fegyverkezéstől tartanak a régióban.

(Kiemelt képünk: Új-Zéland parlamentjének épülete a fővárosban, Wellingtonban. Forrás: Wikipédia)