Hollandia sem jár jól a háborúval

Az Oroszország elleni szankcióknak Hollandiára nézve is lesznek következményei.

2022. február 28., 17:25

Szerző:

Az Európai Unió által foganatosított gazdasági szankciók és az Ukrajnának nyújtott védelmi támogatás jelentős csapást fog mérni Oroszországra, azonban az intézkedéseknek Hollandiára nézve is lesznek gazdasági következményei, például az energiaárak emelkedése – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök hétfőn.

Az NlTimes holland hírportál tudósítása szerint a kormányfő hangsúlyozta:

„ha ez az ára a biztonságnak és a szabadságnak, akkor fel kell készülnünk arra, hogy megfizessük. Nincs idő a visszafogottságra, véget kell vetni az orosz agressziónak, Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziójának, itt az ideje az egységes fellépésnek, mert ez az egyetlen járható út”

Rámutatott, hogy ugyancsak fel kell készülni az ukrajnai menedékkérők befogadására, Hollandia minden téren együttműködik az EU-val a menekülők biztonságba helyezése érdekében. Hétfői hírek szerint eddig 50 menekült érkezett az országba.

A hírportál tudósítása szerint a vitában több parlamenti párt képviselője vélte úgy, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak még szigorúbbnak kellene lenniük. A baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselői azon az állásponton vannak, hogy a jelenleginél is keményebb büntetőintézkedések megbéníthatnák az „orosz hadigépezetet”.

Ruben Brekelmans, a kormányzó Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) képviselője arról beszélt, hogy hasonlóan szigorú szankciókat kellene bevezetni a Moszkvával együttműködő Fehéroroszország ellen.

A Geert Wilders vezette, euroszkeptikus Szabadságpárt képviselői viszont azt kifogásolták, hogy a szankciók negatív hatással lesznek a holland gazdaságra. Thierry Baudet, a Fórum a Demokráciáért jobboldali konzervatív párt vezetője múlt heti, a Twitteren közzétett videóüzenetében a Nyugatot tette felelőssé az ukrajnai háborúért.

A holland kormány a múlt héten döntést hozott azzal kapcsolatban, hogy páncéltörőket, rakétákat, rakétavédelmi rendszereket és más fegyvereket szállít Ukrajnába – közölte hétfőn az MTI.

(Kiemelt kép: Mark Rutte, Kajsa Ollongren és Wopke hoekstra a holland parlamentben, Hágában 2022. február 28-án. Fotó: Bart Maat / ANP / AFP)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.