Az oroszok szerint az ukránok bombázták szét a donyecki börtönt, az ukránok fordítva gondolják

Ukrajna tagadja, hogy felelős volna a Donyeck megyei börtönt ért rakétatámadásért: Oroszország csak a fogvatartottak kínzását és kivégzését akarja eltussolni azzal, hogy Ukrajnát okolja a negyven ukrán hadifogoly halálát okozó csapásért - közölte az ukrán vezérkar pénteken.

2022. július 29., 16:39

Szerző:

„Az orosz megszállók ezúttal is csak bűnös céljaikat követték - azaz, hogy Ukrajnát háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják meg” 

– áll a közleményében.

Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel célzott támadást intéztek a donyecki szakadár térségben lévő börtönre. Az Olenivka települést érő csapásokban legkevesebb negyven ukrán fogoly életét vesztette, és 75-en megsebesültek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy a támadást az orosz hadsereg követte el, és arra kérte Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy „határozottan ítéljék el a nemzetközi humanitárius jognak ezt a fajta brutális megsértését, és bélyegezzék terrorista államnak Oroszországot”.

Vitalij Kim, a Fekete-tenger partjánál elterülő Mikolajiv körzet kormányzója pénteken a Telegram közösségi médiában azt írta: a körzet azonos nevű városát pénteken rakétatámadás érte. A támadásban, amely a kormányzó szerint egy tömegközlekedési megállóhelyet sújtott, legkevesebb öt ember meghalt és hét megsebesült. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának közlése szerint pénteken ellátogatott az Odesszától délre fekvő Csornomorszk kikötővárosba, ahol bejelentette: készen állnak arra, hogy újraindítsák a gabonaszállítást a Fekete-tengeren. Mint elmondta, erről mind az ENSZ-t, mind Törökországot értesítették, amint arról is, hogy az ukrán hadsereg megteremtette a megállapodással kapcsolatos biztonsági feltételeket.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter eközben Odessza kikötőjében újságíróknak elmondta: 17 teherhajót már meg is töltöttek, a 18-at pedig éppen a sajtótájékoztató közben töltötték. Ezek mindegyike egész eddig orosz blokád alatt volt, most viszont már csak a nemzetközi partnerek jelzésére várnak, hogy a múlt héten Isztambulban aláírt megállapodás értelmében elindíthassák a hajókat.

Kubrakov kiemelte, hogy amennyiben a kezdeményezés valóban működni fog, akkor enyhíteni tudják a világszerte tapasztalható élelmiszerár-emelkedést. Az infrastrukturális miniszter, aki maga írta alá az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, kifejezte abbéli reményét, hogy az első hajók még a héten elhagyják a kikötőket. Az ENSZ részéről Marin Griffiths segélyezési koordinátor és a szervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese csütörtöki nyilatkozatában elmondta: a hajók a Fekete-tengerről Boszporuszra vezető folyosójának néhány elengedhetetlen fontosságú részletén még dolgoznak, ugyanakkor hozzátette: bízik benne, hogy az első szállítmányokat már pénteken útnak indíthatják.

(Kiemelt képünk illusztráció.Füstfelhő száll fel Szeverodonyeck városából, a kelet-ukrajnai Donbász régióban 2022. május 26-án. Fotó: ARIS MESSINIS / AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.