Így ellensúlyozná a nyugati hegemóniát Oroszország

Oroszország Irán és Argentína felvételét kérte a BRICS-csoportba - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfői Telegram-bejegyzésében.

2022. június 28., 07:12

Szerző:

„Miközben a Fehér Házban azon gondolkodtak, hogy mit kellene még a világon bezárni, betiltani és elrontani, Argentína és Irán beadta csatlakozási kérelmét a BRICS-hez”

– írta.

A Tasnim hírügynökség az iráni külügyminisztériumra hivatkozva megerősítette, hogy Irán hivatalosan is kérte a BRICS-tagságot. A BRIC-mechanizmus 2006-tól Brazília, Oroszország, India, Kína többoldalú együttműködésének fóruma volt, amely Dél-Afrika 2009-ben történt csatlakozása után BRICS-szé alakult, az országok angol nevének kezdőbetűi alapján. Más multilaterális fórumoktól az különbözteti meg, hogy az Egyesült Államok vezette, a globális folyamatokban sokáig domináns nyugati tömb ellenpólusaként szolgál, emellett platformot biztosít a fejlődő országok törekvéseinek hangoztatására, amelyek népességszámban, erőforrásokban és egyre inkább a globális fejlődéshez történő hozzájárulásukban is meghaladják a Nyugatot.

A BRICS-nek szervezeti struktúrája nincs, de 2014. július 15-én, a platform 6. csúcstalálkozóján a brazíliai Fortalezában aláírták a dokumentumot a New Development Bank (NDB) nevű fejlesztési bank létrehozásáról. Több feltörekvő ország, köztük Törökország, Irán, Indonézia, Banglades, Nigéria, Mexikó, részt szokott venni a BRICS+ formátumú tanácskozásokon, egyesekben közülük megjelent a csatlakozás szándéka is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Novo-Ogarjovo, 2020. november 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencián keresztül vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport csúcstalálkozóján a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. november 17-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.