Az oroszok állítják, hogy bizonyítékuk van arra, hogy Ukrajna rendelte meg a moszkai terrortámadást

Azt állítják az oroszok, hogy bizonyítani tudják, hogy Ukrajna rendelte meg a moszkvai terrortámadást. 

2024. március 28., 18:23

Szerző:

Az orosz nyomozók állítják bizonyítékaik vannak arra, hogy Ukrajna „rendelte meg” a moszkvai terrortámadást – közölte a Sky News. Az Iszlám Állam afganisztáni alszervezete korábban magára vállalta a terrortámadást – írja a Porfolio

Franciaországban is több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága az elmúlt hónapokban – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron államfő néhány órával azután, hogy a francia kormány a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget. 

Oroszország azt állítja, hogy a terrortámadás elkövetőit pénzelte Ukrajna 

Oroszország azt állítja, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy azok a fegyveresek, akik a múlt héten több mint 140 embert öltek meg egy moszkvai koncertterem elleni támadásban, kapcsolatban álltak „ukrán nacionalistákkal”. Az Orosz Nyomozó Bizottság közleménye szerint a támadók jelentős mennyiségű készpénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnából. A bizottság nem szolgáltatott bizonyítékot, és a Háborúkutató Intézet szakértői korábban elutasították azt az elképzelést, hogy az Iszlám Állam támadást hajtana végre Ukrajna nevében, nem utolsósorban azért, mert ez egy keresztény nemzet.  Az IS magára vállalta a támadást, közzétéve a fegyveresek által készített felvételeket. Ukrajna határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, amely Oroszországban az elmúlt 20 év leghalálosabb volt. 

Megkínozhatták a kihallgatás előtt a moszkvai terrortámadás elkövetőit

Az orosz nyomozóiroda egy felvételt tett közzé a moszkvai terrortámadás elkövetőiről. A bírósági felvételeken az látszik, hogy a négy gyanúsítottat megverhették. Az arcukon elszíneződött duzzanatok láthatók. Egyikük fülét leragasztották. Már szombaton olvasható volt több bejegyzés az X-en, hogy kihallgatás közben az egyik gyanúsított fülét levágta az orosz nyomozóhatóság egyik tisztje. Egy másik gyanúsított nyakán egy szakadt nejlonzacskó látható, arca felduzzadt, a harmadikat pedig tolókocsiban ülve tolták a tárgyalóterembe, kórházi ruhát viselt és úgy tűnt, az egyik szeme hiányzik – írja az Euronews

A terrortámadás feltételezett elkövetőit üvegfal mögé zárták a meghallgatás során. A tárgyalásukat május 22-ire tűzték ki, addig előzetes letartóztatásban maradnak. Az MTI közlése szerint Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.