Oroszországi terrortámadás – legalább 93 halálos áldozat, elfogták a merénylőket

Az Egyesült Államok előre figyelmeztette Moszkvát, hogy „nagy összejövetelek” elleni potenciális támadásra kell készülni.

2024. március 23., 10:42

Szerző:

Legalább 93 ember meghalt, és több mint 140-en megsebesültek, miután helyi idő szerint péntek este fegyveresek lövöldöztek egy rockkoncerten Moszkva egyik külvárosában, a Crocus városházán – közölte az orosz hírszerzésre hivatkozva a BBC.

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml. 

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határhoz közelében fogták el.

Az SZK szerint több mint 60 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. A BBC szerint 93 halálos áldozat van. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter közölte, hogy 115 sebesültet, köztük öt gyereket kezelnek kórházban, 60 felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat reggelre 107-re bővítette a kórházban ápolt és azonosított személyek nyilvánosságra hozott névsorát.

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel. Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott.

A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, "Gyászolunk 22.03.2024" felirattal. A főváros templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról.

Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások. A történtek miatt egyebek között törölték a hétfőre tervezett Oroszország-Paraguay barátságos labdarúgó mérkőzést is.

RUSSIA-SHOOTING

 

Az Egyesült Államok szerint is elképzelhető, hogy az Iszlám Állam állhat a támadás mögött, a terrorcsoport magára vállalta a támadást. 

A Fehér Ház azt is közölte, figyelmeztette Oroszországot a hónap elején, hogy Moszkvában „nagy összejövetelek” elleni potenciális támadásra kell készülni. Oroszország nem kommentálta ezt a hírt. 

RUSSIA-SHOOTING

 

Ukrajna, amely jelenleg háborúban áll Oroszországgal, tagadta, hogy köze lenne a merénylethez.

(Kép forrása: Olga MALTSEVA / Ali Cura / ANADOLU/ AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.