Moszkvai terrortámadás: a Fehér Ház szerint nincs jele, hogy a támadásnak köze lenne Ukrajnához

A Fehér Ház együtt érez a rettenetes oroszországi koncerttermi támadás áldozataival – közölte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő pénteken.

2024. március 22., 21:47

Szerző:

„Nem hiszem, hogy Ukrajna felelős a Crocus City Hall elleni támadásért” – mondta pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója a Moszkvában történt terrortámadásról.

„Egyelőre nem tudok több részletet közölni” – mondta John Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok további információkhoz kíván jutni.

A Fehér Ház rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a terrorcselekményre: azt mondta, hogy „szörnyűek és megrázóak” a támadásról készült felvételek és együttérzését fejezte ki az áldozatok felé.

Hozzátette: „nincs jele annak,” hogy Ukrajna vagy ukrán állampolgárok állnának a terrortámadás hátterében.

Orosz portálok közben elkezdték összekapcsolni a terrortámadást egy olyan figyelmeztetéssel, melyet a Fehér Ház tett közzé körülbelül két hete. Ebben arra hívja fel az amerikai állampolgárok figyelmét John Kirby, hogy kerüljék a forgalmas helyeket Oroszországban egy terrortámadás lehetősége miatt.

Marja Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő arra kérte az Egyesült Államokat, hogy ha van bármilyen megbízható információjuk a terrortámadásról, ezt osszák meg Oroszországgal.

.(Kiemelt képünk: John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője beszél a napi tájékoztató során a washingtoni Fehér Ház Brady Tájékoztatótermében 2024. március 22-én. A Fehér Ház március 22-én közölte, hogy nincs jele annak, hogy az Oroszország inváziója ellen küzdő Ukrajna részt vett volna a moszkvai koncertterem elleni halálos támadásban. „Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy Ukrajna vagy ukránok részt vettek volna a lövöldözésben" – mondta Kirby újságíróknak. FOtó: MANDEL NGAN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.