Szijjártó Péter: nincs tudomásunk magyar áldozatokról, sérültekről

Szijjártó Péter a közösségi oldalán azt írta, nincs tudomásuk a moszkvai terrortámadás kapcsán magyar sérültekről.

2024. március 22., 22:44

Szerző:

„Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva péntek este a Facebook-oldalán.

 

Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak. „A konzuli védelemre regisztrált állampolgárainkat értesítettük és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követjük az eseményeket" – írta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: a konzuli szolgálat sürgősségi telefonszáma folyamatosan rendelkezésre áll a magyar állampolgárok számára

Az elmúlt 10 év legsúlyosabb terrortámadása történt Moszkvában

Lövöldözés és robbantás történt egy Moszkva közelében fekvő, Crocus City Hall nevű koncerthelyszínen – jelentették pénteken orosz hírügynökségek a mentőszolgálatra hivatkozva. A népszerű koncerthelyszín az orosz főváros külterületén fekszik. A RIA szerint legalább három terepszínű ruhába öltözött ember nyitott tüzet, miután többen megsebesültek. Az orosz külügyi szóvivő és az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket.

A bűnügyi tudósításokra szakosodott 112 című orosz hírügynökség 40 halottra és több mint 100 sebesültre becsülte az áldozatok számát, de idáig az orosz hatóságok erről nem adtak tájékoztatást.


A TASZSZ a lövöldözés mellett arról számolt be, hogy robbanás is történt az épületben, miután tűz ütött ki. A közösségi médiában közzétett felvételeken látszik, hogy hatalmas fekete füstfelhők emelkednek az épület fölé.

Orosz sajtóhírek szerint rohamrendőröket és legalább 50 mentőautót küldtek a helyszínre, a tűzoltók helikopterekről oltják a tüzet, miközben az épületben tartózkodókat evakuálják. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester „hatalmas tragédiának” nevezte a támadást. A városi hatóságok bejelentették, hogy a hétvégére minden kulturális, sport- és egyéb rendezvényt töröltek.

A mentőszolgálat munkatársai közölték: a támadók feltehetően koncert közben, automata fegyverekkel nyitottak tüzet az épület bejáratánál, majd ezután tűz ütött ki az épületben.

Legutóbb tizenkét éve, 2011. január 24-én történt terrortámadás Moszkvában. Akkor a város repülőterén hajtottak végre robbantásos merényletet, amelyben 35 ember vesztette életét.

(Kiemelt képünk forrása: X)

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.