Megkínozhatták a kihallgatás előtt a moszkvai terrortámadás elkövetőit

Terrorcselekmény vádjával emelt vádat a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság a pénteki tömeggyilkosság elkövetésével gyanúsított 4 férfi ellen. A letartóztatás során mindegyikük megsebesült.

2024. március 25., 09:34

Szerző:

Az orosz nyomozóiroda egy felvételt tett közzé a moszkvai terrortámadás elkövetőiről. A bírósági felvételeken az látszik, hogy a négy gyanúsítottat megverhették. Az arcukon elszíneződött duzzanatok láthatók. Egyikük fülét leragasztották. Már szombaton olvasható volt több bejegyzés az X-en, hogy kihallgatás közben az egyik gyanúsított fülét levágta az orosz nyomozóhatóság egyik tisztje. Egy másik gyanúsított nyakán egy szakadt nejlonzacskó látható, arca felduzzadt, a harmadikat pedig tolókocsiban ülve tolták a tárgyalóterembe, kórházi ruhát viselt és úgy tűnt, az egyik szeme hiányzik – írja az Euronews

Vádlottak a moszkvai Baszmanyi kerületi bíróságon 2024. március 24-én. Fotó: AFP

A terrortámadás feltételezett elkövetőit üvegfal mögé zárták a meghallgatás során

A tárgyalásukat május 22-ire tűzték ki, addig előzetes letartóztatásban maradnak. Az MTI közlése szerint Dalerzson Mirzojev (30 éves), Szaidakrami Racsabalizod (30 éves), Samszidin Fariduni (25 éves) és Muhammadszobir Faizov (19 éves) előzetes letartóztatását rendelte el a Baszmannij kerületi bíróság. A vád halált okozó terrorcselekmény elkövetése szervezett csoport tagjaként, amiért életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

Az orosz nyomozó bizottság több mint 500 lőszert és 28 tárat talált, valamint két Kalasnyikov támadópuskát, amelyekkel a terroristák felfegyverkeztek. A gyanúsítottak letartóztatásakor a Brjanszki területen egy Renault típusú gépkocsiban egy Makarov pisztolyt és egy Kalasnyikov támadófegyver tárját találták meg és foglalták le. A lefoglalt fegyverekre elrendelték a szükséges komplex szakértői vizsgálatokat. Mint írják, a terrorcselekmény elkövetésével kapcsolatban gyanúsítottakkal szemben nyomozati cselekményeket folytatnak. A közeljövőben az oroszországi Nyomozó Bizottság nyomozói négy gyanúsítottal szemben előzetes letartóztatásba helyezés formájában foganatosítanak megelőző intézkedést – írja az Index

Oroszországban vasárnap nemzeti gyásznapot tartottak a terrortámadásban meghalt áldozatok emlékére

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a terrortámadásban legalább 137-en meghaltak és 180-an megsebesültek. Az akciót ugyan az Iszlám Állam terrorszervezet egyik alegysége vállalta magára, Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont következetesen „ukrán részvételről" beszél, amit Ukrajna és az Egyesült Államok is visszautasít. Kamala Harris amerikai alelnök vasárnap ismét kijelentette, „nincs semmilyen bizonyíték" arra vonatkozóan, hogy Ukrajnának köze lenne a terrortámadáshoz. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Komszomolszkaja Pravda online kiadásában hétfőn megjelent publicisztikájában hangot adott álláspontjának, miszerint az Egyesült Államok a terrortámadással kapcsolatban megpróbálja tisztára mosni Ukrajnát, és az Iszlám Állam terrorszervezet emlegetésével próbálja önmagát és a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerét fedezni, amelyet maga hozott létre.

A Crocus City Hall épülete előtt egyperces néma csenddel kezdték a megemlékezést, melyre több ezer ember ment el virággal a kezében. Az épület falain repülő darukat ábrázoló kivetítés látható, a hangszórókból pedig Muszlim Magomajev Zsuravli (magyarul Daruk) című dala szólt. Az előadó nevét viselte a koncertterem, ahol a támadás történt. 

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A francia kormány a legmagasabb szintre emeli a terrorkészültséget a moszkvai lövöldözések után – közölte Gabriel Attal miniszterelnök vasárnap, miután magas rangú biztonsági és védelmi tisztviselők társaságában találkozott Emmanuel Macron elnökkel.  Az AFP-t a francia miniszterelnöki hivatal arról is tájékoztatta, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és több, a közelmúltban európai országokban, köztük Franciaországban és Németországban meghiúsított merényletterv mögött is ez a szervezet áll. A franciaországi terrorkészültségi rendszer három fokozatú, és a legmagasabb fokozatot akkor aktiválják, ha Franciaországban vagy külföldön támadás történik, vagy ha annak veszélye fenyegetőnek tekinthető. Ez lehetővé teszi az olyan rendkívüli biztonsági intézkedéseket, mint például a fegyveres erők fokozott járőrözése olyan nyilvános helyeken, mint a pályaudvarok, repülőterek és vallási helyek – írja a 444.

(Kiemelt képünkön: Saidakrami Murodalii Rachabalizoda, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a 137 halálos áldozatot követelő koncertterem elleni támadásban, az Európában elkövetett leghalálosabb támadásban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalt magára. A vádlott ketrecében ül, miközben előzetes letartóztatásának meghallgatására vár a moszkvai Baszmanyi kerületi bíróságon 2024. március 24-én. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.