Putyin közvetlen környezetét is eléri a szankciócunami

Az Európai Unió szankciókat tervez bevezetni Alina Kabajeva ellen, akiről sokáig azt pletykálták, hogy Vlagyimir Putyin barátnője, valamint Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen. 

2022. május 6., 08:37

Szerző:

Az EU szankciókat javasolt Kabajeva,  volt olimpiai tornász ellen, akinek a szankciós lista tervezetén való megjelenéséről először a Bloomberg számolt be. Várhatóan szankcionálják Kirill pátriárkát is, aki Kreml régi szövetségese, és egyúttal áldását adta az ukrajnai háborúra is – írja a Guardian.

Kabajeva és Kirill egyike annak a több tucat embernek, akiket a tagállamok által megvitatott új szankciós lista alapján beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás fenyegetne az EU-ban, csatlakozva a szankciós listán már szereplő több mint 1000 befolyásos oroszhoz. Az új neveket még jóvá kell hagynia az EU 27 tagállamának.

Több forrás is megerősítette, hogy Kabajeva szoros kapcsolatban áll Putyin elnökkel. Kabajeva 2004-ben aranyérmet nyert a ritmikus gimnasztikában az olimpián, és a 2014-es szocsi téli olimpián is zászlóvivő volt. Hat évig volt parlamenti képviselő az orosz elnök Egységes Oroszország pártját képviselve, majd egy jelentős Kreml-barát médiacsoportot vezetett, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem rendelkezik tapasztalattal a médiairányítás terén.

2008-ban egy moszkvai újság azt állította, hogy Putyin titokban elvált feleségétől, Ljudmilától, és azt tervezte, hogy feleségül veszi a tornásznőt. A Kreml hevesen cáfolta a történetet, és az újság nem sokkal később megszűnt. Putyinék 2013-ban, 30 év házasság után jelentették be különválásukat.

A The Wall Street Journal a múlt hónapban arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat elzárkózott a Kabajeva elleni szankcióktól, mert attól tartott, hogy Putyin ezt személyes támadásnak tekintené. A Fehér Ház határozottan cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy senki sincs biztonságban a szankcióktól. Az USA és az EU már szankcionálta Putyin felnőtt gyermekeit, Marija Voroncovát és Katyerina Tihonovát is. 

(Kiemelt képünk: Kirill orosz ortodox pátriárka istentiszteletet vezet a moszkvai Krisztus Megváltó székesegyházban 2022. február 27-én. - Az orosz ortodox egyház feje február 27-én gonosz erőknek nevezte Moszkva ukrajnai ellenfeleit, a Kreml nyugatbarát szomszédja elleni inváziójának negyedik napján szólalt fel. Fotó: Igor PALKIN / Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálata / AFP)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.