Az olasz miniszterelnök Joe Bidennel találkozik

Washingtonban tesz hivatalos látogatást júliusban Giorgia Meloni olasz miniszterelnökelnök – jelentette be a Fehér Ház helyi idő szerint szerdai közleményében.

2023. július 13., 08:43

Szerző:

A bejelentés szerint az olasz kormányfő július 27-én tárgyal a Fehér Házban Joe Biden elnökkel többek között Ukrajna támogatásának folytatásáról, valamint az észak-afrikai fejleményekről és a szorosabb transzatlanti együttműködésről Kínát illetően. A megbeszéléseken szó lesz Olaszország közelgő G7-elnökségi időszakáról. Giorgia Meloni a NATO vilniusi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Washingtonba látogat. Azt is elmondta, hogy Olaszország jövő évi G7-elnökségének egyik prioritása lesz Ukrajna újjáépítése.

Olasz diplomaták a bejelentés kapcsán közölték, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök tárgyalni akar Joe Biden amerikai elnökkel, mielőtt arról dönt, hogy Olaszország visszavonja-e részvételét a kínai kezdeményezésre indult Egy övezet, egy út gazdaságfejlesztési programból. Az olasz kormányfőnek ez lesz az első hivatalos látogatása Washingtonban tavaly októberi kormányra kerülése óta.

(Kiemelt képünkön: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.