Az Európai Néppárt üzent Orbán Viktornak, nem Manfred Weber lenne az első bizottsági elnök, akit Fidesz-szavazatok nélkül választanak meg

2019. május 7., 07:53

Szerző:

Nem Manfred Weber lenne az első olyan bizottsági elnök, akit nem a Fidesz szavazataival választanak meg

– reagált a Politico kérdésére az Európai Bizottság egyik szóvivője azután, hogy Orbán Viktor bejelentette,megvonja a támogatását a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjétől. A magyar miniszterelnök Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével az oldalán mondta azt, hogy alkalmatlannak tartja Manfred Webert az Európai Bizottság vezetésére. – A magyar miniszterelnököt a magyar választópolgárok bízták meg, Manfred Weber pedig azt mondta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván bizottsági elnök lenni. Ez olyan súlyos mondat, hogy ezek utána a magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira. Sajnáljuk, hogy így alakult, de nekünk ezt figyelembe kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet – jelezte Orbán Viktor. Ezt később Dömötör Csaba Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is egyértelművé tette a Hír TV-ben.

Manfred Weber és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Orbán-kormánynak egyébként néhány hét fáziskéséssel sikerült megsértődnie, Manfred Weber még március 30-án nyilatkozta, hogy ha a fideszes szavazatokon múlik, akkor ő inkább nem is akarna az Európai Bizottság elnöke lenni. Korábban emlékeztetett arra is, hogy Európa jövője nem a Fidesz képviselőitől függ, amivel nyilvánvalóan arra célzott, hogy Orbán Viktor pártjának jelenleg 11, a Semjén Zsolt vezette KDNP-nek egy képviselője ül a 751 fős Európai Parlamentben. 2014-ben a Fidesz Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki jelölését sem támogatta.

A Fidesz és az Európai Néppárt között az Orbán-kormány Soros- és Juncker-ellenes plakátjai miatt mérgesedett el a viszony. a Fidesz néppárti tagságát fel is függesztették. Utóbbi szintén megkésett és kissé álszent dolog volt annak fényében, hogy az Orbán-kormány évek óta építi le a demokratikus intézményrendszert Magyarországon, Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az elnöke hétfőn pedig úgy nyilatkozott, szerinte a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból. 

– Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t

– mondta politikus, akit Angela Merkel német kancellár utódának tartanak. Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás vezetője amúgy tárt karokkal várja Orbán Viktort a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF)  nevű szélsőjobboldali EP-frakcióban.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.