Az EU támogatást jelentett be a háború szexuális és nemi alapú erőszak áldozatainak

Az Európai Bizottság 1,5 millió eurós (mintegy 560 millió forint) támogatást jelentett be olyan célzott kezdeményezésekre, melyek segítséget nyújtanak az ukrajnai háborúban szexuális és nemi alapú erőszak áldozatává vált nőknek és lányoknak – közölte a brüsszeli testület pénteken.

2022. május 13., 19:36

Szerző:

Az uniós bizottsági közlemény szerint a finanszírozás a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatai számára a szükséges alapvető eszközöket biztosítja, köztük sürgősségi terhességi teszt-készleteket. Az összegből továbbá két mobil egészségügyi állomás is létesül a sürgősségi szülészeti beavatkozásokra, valamint az újszülöttek ellátására – közölték.

A tájékoztatás szerint Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos és Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos hamarosan találkozik Pramila Pattennel, az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó különmegbízottjával. Találkozójukon megvitatják a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatainak további támogatását.

A bizottság kiemelte: az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az emberkereskedelem és a szexuális kizsákmányolás növekvő kockázatai miatt Ukrajnában. Emlékeztettek: az EU nemrég írt alá szerződést az ENSZ Népesedési Alapjával (UNFPA), hogy azonnali humanitárius segítséget nyújtsanak az Ukrajnában élő nőknek és lányoknak, köztük a szexuális és nemi alapú erőszak áldozatainak is. Céljuk továbbá, hogy hozzáférést biztosítsanak a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátásokhoz – írták.

A nemi erőszak háborús fegyverként történő használata a nemzetközi humanitárius jog legsúlyosabb megsértését jelenti, amely nem maradhat büntetlenül – jelentette ki közleményében az Európai Bizottság.

Oroszország ukrajnai háborúja miatt ezidáig mintegy 7,7 millió ember kényszerült elhagyni lakhelyét, és több, mint 6 millió ember menekült el az országból, túlnyomó többségük nő és gyermek – tette hozzá közleményében a bizottság.

(Kiemelt kép: illusztráció. Nők tüntetnek New York-ban az orosz-ukrán háborúban elkövetett nemi erőszak ellen 2022. április nyolcadikán. Fotó: Kena Betancur / AFP)