Az EU szerint biztonságos, legális és jól irányított migrációra van szükség

Az Európai Unió szerint biztonságos és legális migrációra van szükség, a jól irányított beutazási lehetőségek ugyanis lehetővé teszik az unió számára, hogy felszabadítsa az emberi mobilitásban rejlő hatalmas lehetőségeket – közölte ki az Európai Bizottság a migránsok nemzetközi napja alkalmából vasárnap.

2022. december 18., 21:12

Szerző:

Az uniós bizottsági közlemény szerint a legális migráció biztosítása beruházást jelent az uniós gazdaságba és az európai társadalom egészébe. Ez véleményük szerint hozzájárul ahhoz, hogy Európa versenyképesebbé, összetartóbbá és ellenállóképesebé váljon.

„A legális migrációs útvonalak létrehozása nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem segíthet csökkenteni az illegális és nem biztonságos migrációt, valamint az embercsempészetet”

 – fogalmaztak.

A bizottsági közlemény kiemelte továbbá, hogy a tehetségekért folyó globális versenyben a migráció fontos eszköz az EU-ban egyre növekvő szakemberhiány kezelésére. Az EU ezért arra törekszik, hogy új utakat teremtsen a legális migráció számára, például a tehetséggondozás és az oktatás területén kölcsönösen előnyös programokat hoz létre számos partnerországgal, köztük Tunéziával, Marokkóval és Egyiptommal.

Az Európai Unió és tagállamai együttműködnek a partnerországokkal a biztonságosabb, rendezettebb és jól kezelt migráció biztosítása érdekében. Ez minden érintett javát szolgálja – húzták alá. „Ki kell aknáznunk az emberi mobilitásban rejlő lehetőségeket” – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

(Kiemelt képünk: Európa zászlaja egy zászlórúdon lobog a kék égbolton egy napsütéses nyári napon a görög fővárosban, Athénban. 2022. július (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.