Az EMA nem talált összefüggést az AstraZeneca-oltás és a vérrögképződések között, továbbra is javasolja a vakcinát

A tromboembóliás események száma az oltott emberek körében nem magasabb, mint általában - mondja az Európai Gyógyszerügynökség, amely minden konkrét esetet megvizsgál.

2021. március 16., 16:11

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága továbbra is vizsgálja az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéssel kapcsolatos események esetleges kapcsolatát - írják hivatalos weboldalukon. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy évente sok ezer embernél alakul ki vérrög, különböző okokból, a tromboembóliás események száma pedig az oltott emberek körében nem magasabb, mint az általános populációban.

Mint arról lapunk is beszámolt, több európai ország - például Lettország, Spanyolország, Dánia, Németország, Svédország -  elővigyázatosságból ideiglenesen szünetelteti az oltások beadását az AstraZeneca-vakcinával. Az EMA folyamatosan vizsgálja azokat az eseteket, ahol vérrögképződés alakult ki és már megkapták az oldást.

Az EMA szorosan együttműködik a vakcinát gyártó céggel, szakértőkkel, valamint más egészségügyi hatóságokkal, köztük az Egyesült Királyság MHRA-jával, akik mintegy 11 millió beadott vakcina-tapasztalatával rendelkeznek.

Az EMA vizsgálata a hétvégén folytatódott, a következő napokban pedig szigorúan elemezni fogják a vérrögképződéses esetekkel kapcsolatos összes adatot. A szakértők nagy részletességgel vizsgálják meg az összes rendelkezésre álló adatot és a konkrét esetekkel kapcsolatos klinikai körülményeket, hogy megállapítsák, hogy a vakcina járult hozzá az eseményekhez, vagy egyéb okok vannak a történtek hátterében.

Az EMA biztonsági bizottsága (PRAC) tovább vizsgálódik, majd a március 18-i rendkívüli ülést hív össze az eddig gyűjtött információk és az esetlegesen szükséges további intézkedések véglegesítése érdekében.

 A COVID-19 járvány egy globális válság, pusztító egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásokkal jár, és továbbra is jelentős terhet jelent az EU egészségügyi rendszereire - írja a az EMA. A vakcinák segítenek megvédeni az emberket a megbetegedéstől, különösen az egészségügyi szakembereket és a kiszolgáltatott helyzetű népességeket, például az idősebbeket vagy a krónikus betegségben szenvedőket. Miközben a vizsgálat folyamatban van, az EMA jelenleg is azon a véleményen van, hogy az AstraZeneca vakcina előnyei a COVID-19 megelőzésében, a kórházi kezelés és a halál kockázatával együtt, felülmúlják a mellékhatások kockázatát.

(Kiemelt kép I Fotó: EPA/NEIL HALL)