Nagyon nagy a baj Olaszországban

A rendkívüli aszály következményeként akár a nemzeti vízkészlet „adagolása” is szükségessé válhat Olaszországban – jelentette ki Gilberto Pichetto Frantin környezetvédelemért és az energiabiztonságért felelős miniszter a Radio24 rádióban.

2023. február 24., 18:21

Szerző:

Gilberto Picchetto Frantin úgy nyilatkozott, a szárazság a következő hónapokban súlyosbodik. Azt mondta, reméli, hogy a következő két-három hónapban esni fog, és a duzzasztógátak megtelnek, máskülönben következményekkel kell számolni. „Semmilyen döntés nem született még, megkezdődött az egyeztetés a nemzeti vízrendszer kezelőivel, de Olaszország egyes területein ide fogunk jutni” – utalt a „vízfejadag” esetleges bevezetésére a környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter.

Rámutatott, hogy a már tavaly is tapasztalt csökkenés után a vízerőművek kapacitása tovább süllyedhet. Az ágazatot képviselő Assoidroelettrica pénteken közölt adatai szerint a vízerőművek teljesítménye 2022-ben a korábbinak majdnem a felére esett vissza, az idén pedig még rosszabb eredmény várható.

Veszélyben a parmezán és a pármai sonka

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a csapadékhiány drámai méreteket öltött, elsősorban az észak-olaszországi területeken, ahol a vízdeficit meghaladta a 40 százalékot. Az Alpokban több mint 50 százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál. Az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több ponton eltűnt. Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák.

Az ország első számú élelmiszerellátási térségeként ismert Pó-alföldöt sújtó szárazság veszélybe sodorhatja a hagyományos olasz termékek egyharmadának előállítását – figyelmeztetett az agrárszervezet. A Coldiretti szerint nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durumbúzából, az aszály kihat a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a parmezán sajt és a pármai sonka előállítására is. Az aszályos északi térségekben található a haszonállat-állomány fele. Az utóbbi harminc évben idén lesz a legalacsonyabb a rizstermés, a termőterület nyolcezer hektárral csökkent.

A kormányfő, Giorgia Meloni bejelentette, hogy március elsejére csúcsértekezletet hív össze a rendelkezésre álló olaszországi vízforrások felmérésére. A találkozó napirendi pontjai között szerepel a hálózati vízveszteség csökkentése, valamint a folyómedrek tisztítása. A kormány célja egy közép-hosszútávú nemzeti akcióterv kidolgozása a szárazság okozta helyzet kezelésére. Az értekezleten részt vesz a környezetvédelmi, az infrastrukturális és közlekedési, a mezőgazdasági, valamint a gazdasági helyreállítást szolgáló európai források felhasználásáért felelős tárca vezetője. Jelen lesznek a polgári védelem képviselői is.

(Kiemelt képünk: A 2015. július 26-án Boretto közelében készült képen a szárazság idején a Pó folyó kiszáradt medre látható, amely 652 kilométer hosszan folyik kelet felé Észak-Olaszországban, a Cotti-Alpokban fekvő Monvisótól a Velence melletti Adriai-tengerig. Fotó: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.