Megfeneklettek a velencei gondolák

Szokatlanul alacsony a vízszint Velencében, ami miatt a csatornák alacsony állása helyenként lehetetlenné teszi a gondolák, vízitaxik és a mentősök közlekedését is.

2023. február 21., 11:42

Szerző:

A Velencében tapasztalható helyzetért az esőhiányt, a magasnyomású rendszert és a tengeri áramlatokat együttesen okolják – írja a The Guardian.  

A tavaly nyári vészhelyzet után újabb szárazsággal nézhet szembe Olaszország, mivel a tudósok és környezetvédelmi csoportok jelentése szerint az Alpokban a szokásos hómennyiség kevesebb, mint fele hullott le az idén. Az olasz tavak és folyók is súlyos vízhiánytól szenvednek – az ország leghosszabb folyójában, a Póban 61 százalékkal kevesebb víz van, mint ami az évnek ebben a szakában normális lenne – közölte hétfőn a Legambiente környezetvédelmi csoport.

Tavaly júliusban Olaszország 70 éve a legsúlyosabb aszályt szenvedte el, és szükségállapotot hirdetett ki a Pót övező területeken. A Pó az Alpok észak-nyugati részéből ered, és egészan az Adriai-tengerig folyik. A folyó környéki területek az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adják.

(Kiemelt képünk: Az alacsony vízszint miatt egy csaknem teljesen kiszáradt lagúna fenekén vesztegelnek gondolák Velencében 2023. február 6-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.