Már az olaszoknak sem éri meg házilag sütni a pizzát

Elképesztő mértékben emelkedett a házi margarita pizza elkészítésének költsége Olaszországban, az év első hónapjában. A termék inflációs kosarába nem csak az elkészítéséhez szükséges néhány alapvető élelmiszer, hanem a sütéshez használt energiaköltség is beleszámít.

2023. február 24., 09:48

Szerző:

„A Bloomberg inflációs indexe a liszt, paradicsom, mozzarella sajt, olívaolaj, valamint a sütéshez szükséges elektromos áram árváltozásával számolt” – tolmácsolta a lap számításait a Napi.hu.

Igaz, hogy a tavaly novemberben több mint 30 százalékos csúcson lévő pizzainflációhoz képest a mostani 25 százalék alacsonynak mondható. Az áramárak 90 százalékos áremelkedést mutattak, míg a liszt, sajt és az olívaolaj körülbelül 20 százalékkal került többe januárban. A paradicsom ára szerény 1,1 százalékkal emelkedett.  

A mirelit pizzák ára ehhez képest alacsonyabb, igaz, ez a termék sem kerülheti el a mindenütt megfigyelhető áremelkedést. Uniós átlagban 16 százalékkal emelkedett a kész pizzák és töltött lepények ára 2022 decemberében 2021 decemberéhez képest, de novemberről decemberre csak két százalékos volt a növekedés.

Magyarország most is az első

Az uniós országok közül Magyarországon volt a legnagyobb az áremelkedés: 46 százalékkal emelkedett a mirelit pizzák ára. Utánunk Litvánia és Bulgária sorakozik drágulásban, közben Luxemburgban, Olaszországban és Franciaországban átlag alatt áremelkedés volt megfigyelhető a vizsgált időszakban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)