Ausztriában lemondott a fő koronavírus-vakcina oltási koordinátor

Clemens Martin Auernek azért kell távoznia, mert nem tájékoztatta az egészségügyi minisztert a Pfizer-BioNTech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről.

2021. március 15., 14:45

Szerző:

Mindezt az egészségyügyi tárcavezető, Rudolf Anschober jelentette be, aki a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz.

A miniszter elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst – csaknem kétmillió adagot – lehívta a Pfizer-BioNTechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről „lecsúsztak”, mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt. „Clemens Martin Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt” - tette hozzá a miniszter.

Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti.

Vasárnap Ausztriában 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.

(Kiemelt kép: Arno Mikkor)