Magyarország előre megy: Ausztriába

Minden rekordot megdöntött az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma.

2022. augusztus 29., 08:49

Szerző:

Minden rekordott megdöntött az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, írja a Privátbankár.hu. Az általuk idézett adatok szerint 114 ezer azoknak a száma, akik kint dolgoznak, és ennyien még sohasem voltak. Ráadásul egyedül az elmúlt hónapban számuk 1000 fővel nőtt.

A magyar munkavállalók számának kinti növekedését csak a háború sújtotta Ukrajnából oda költözők száma (1147) előzi meg kissé.

Az elemzés szerint a koronavírus-válság következtében a magyar vendégmunka aránya is drasztikusan lecsökkent nyugati szomszédunknál, a járványidőszak lezárásainak és korlátozásainak lecsengésével azonban az arány nemcsak visszaállt, hanem soha nem látott mértékben növekedett is.

Az osztrák munkaerőpiac folyamatos, és nagyon nagy arányú bővülése kifejezetten magyarázza a jelenséget. A foglalkoztatottak száma júliusban már megközelítette a rekordnak számító négymillió főt, egynegyedük pedig nem osztrák állampolgár. A magyarok aránya azonban az ausztriai dolgozók között úgy növekedett, hogy a külföldi munkavállalók aránya összességében csökkent.

(Kiemelt kép: Belépő gépjárművek utasait ellenőrzik a rendőrök a hegyeshalmi határátkelőnél 2020. szeptember 5-én. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.