Ausztria is fellép az illegális bevándorlás ellen, de nem kerítéssel

Ausztria online információs kampányt indít az illegális bevándorlás ellen – jelentette be kedden Gerhard Karner osztrák belügyminiszter sajtótájékoztatóján.

2022. augusztus 23., 19:01

Szerző:

Az osztrák néppárti politikus szerint a kampány mintegy 260 ezer euróba (107 millió forintba) fog kerülni, és nyolc olyan országban – köztük Tunéziában, Marokkóban és Indiában – fogják lefolytatni, amelyek állampolgárai az utóbbi időben nagy számban nyújtottak be menedékkérelmet Ausztriában, bár ennek pozitív elbírálására jóformán semmi esélyük.

Karner megfogalmazásában az információs kampány egyfajta „ellenmarketing és ellennarratíva az embercsempészek hazugságaival szemben”. Mint mondta, ennek célja leleplezni a migrációt övező legendákat és figyelmeztetni az embereket, hogy ne bízzák magukat embercsempészekre. A központi üzenet pedig az, hogy az illegális migrációnak „nincs módja, sem esélye”.

A belügyminiszter elmondta, hogy a kampányban „drámai cselekményeket” is bemutatnak, „de erre teljes mértékben szükség van”. Az emberek számára ugyanis világossá kell tenni, hogy az életüket kockáztatják – tette hozzá. 

Az információs kampányt elsősorban közösségi médiafelületeken, így a többi között a Facebookon, illetve az Instagramon folytatják, valamint a Google keresőfelületén. 

Karner beszélt arról is, hogy az embercsempészek nagyon gyorsan és rendkívül hozzáértő módon alkalmazkodnak az olyan nemzetközi fejleményekhez, mint az ukrajnai háború. Hangsúlyozta, hogy a bűnözők marketingjüket ennek megfelelően változtatták meg, és azt reklámozzák, hogy Európa ismét megnyitotta kapuit és befogad embereket. A tárcavezető aláhúzta, hogy ezért ellenmarketingre van szükség. A jövőben, ha valaki Marokkóban, Indiában, vagy Tunéziában olcsó repülőjegyeket keres például Belgrádba, akkor a helyi nyelven meg fog jelenni az osztrák belügyminisztérium által összeállított üzenet, amelyben óva intenek az illegális bevándorlástól. 

A szíriai származású Rasha Corti, az osztrák integrációs szakértői tanács tagja ezzel összefüggésben „a menedékjoggal való gazdasági visszaélésről” beszélt. Mint mondta, az embercsempészek a Magreb-országokbeli nagy munkanélküliséget kihasználva az embereket hamis reményekkel, „európai Eldoradóval” kecsegtetik. Rávilágított, hogy tolmácsként embercsempészek SMS- és hangüzeneteinek ezreit fordította le. Ezek részben különös kegyetlenségről és az emberi méltóság megalázásáról árulkodnak, miközben a profitéhségből cselekvő bűnözők üzlete nagyon is jövedelmező.

Hasonló képet festett az illegális bevándorlással kapcsolatos üzelmekről Gerald Tatzgern az osztrák szövetségi nyomozóhivataltól. Mint mondta, a bűnözők megalázó módon árunak nevezik a migránsokat.

„Az árunak nem szabad megromlania” annak szinonimája, hogy „a migránsoknak nem szabad meghalniuk", a "dobd el a zöldséget” pedig azt jelenti, hogy „szabadulj meg a holttestektől”

 – ismertette Tatzgern. Közölte, hogy a bűnözők sokszor turistahajókkal reklámozzák az Olaszország felé vezető utakat, s ezért rendkívüli jelentőséggel bír az ellenkampány. Hozzátette, hogy sok menekült nem is tudja, mi vár rá az úton.

(Ausztriába igyekvő illegális bevándorlók leszállnak egy vonatról a szlovéniai Sentiljben február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán Spielfeldnél. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)