Az ünnepre érhet ide az Ausztriában öt halálos áldozatot követelő vihar

Heves esőzéssel, viharokkal, Nyugat felől ront ránk az a hidegfront, amely a szomszédban öt halálos áldozattal járt. A pokoli hőség után ismét olyan  szélsőséges időjárásban lehet részünk, ami az államalapítás ünnepét is teljes mértékben tönkre teheti. 

2022. augusztus 19., 11:47

Szerző:

Arról már korábban beszámoltunk, hogy pénteken nyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán már a délután folyamán, főként a Dunántúlon jelentkezhetnek heves viharok, zivatarok és jégeső. Szombaton, azaz augusztus 20-án már az ország teljes területén kell záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharokra számítanunk, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Az időjárási viszontagságok teljes mértékben felboríthatják a nemzeti ünnep előzetes forgatókönyvét. 

A heves esőzés öt halálos áldozatot követelt Ausztriában

Öt ember halálát okozta a tomboló vihar Ausztriában, írja az euronews.com. A hetekig tartó hőhullám és történelmi aszály után most ítéletidő sújtja egyelőre Európa nyugati felét. A karintiai tó közelében a szél fákat döntött ki. Az egyik fa egy öt és egy nyolc éves kislányra zuhant. A gyermekek életüket vesztették.

 

A vihar pusztított Franciországban is a 224 km/ órás szél tetőket és házakat rongált meg. Korzika szigetén 45 ezer ember maradt áram nélkül a szélsőséges időjárás miatt, írja a lap. Hat ember halálát okozta a vihar. Egy 13 éves lányra az egyik kempingben dőlt rá egy fa. Egy idős nő az autójában halt meg, amikor egy ház letépett tetőszerkezete zuhant a kocsijára. Egy halász és egy kajakozó nő nem tudott partot érni a vihar előtt. Olaszországban két régióban, Toszkánában és Venetóban is szükségállapotot hirdettek a szélsőséges időjárás miatt. Az ország északi területein már heves viharok tombolnak, délen még kitart a hőség. Olaszország déli részén 43 fokos maximumokat mértek.

Tizenhat évvel ezelőtt katasztrófába torkollott az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten

Korábbi cikkükben elevenítettük fel, hogy tizenhat évvel ezelőtt katasztrófába torkollt az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten. Hatalmas vihar csapott le a közel másfél milliós közönségre. A súlyos szervezési hiányosságok miatt nem tudták időben leállítani a rendezvényt, és ez öt ember életébe került.

Két ember, egy 12 éves lány és egy 40 éves férfi egy utcai elárusító bódénál haltak meg, amikor a sátorra dőlt egy fa. Egy 54 éves nő családjával egy gyorsétterembe menekült, és ott szívrohamot kapott. Sokan nézték a tűzijátékot a Dunán álló hajókról. Egy motorcsónak a hatalmas szélviharban hajónak ütközött, többen a vízbe estek róla. Az ütközés során egy házaspár vesztette életét, a férj holttestét csak másnap találták meg.

A várható szélsőség időjárás hatására az augusztus 20-i ünnepért felelős operatív törzs közleményt adott ki csütörtökön. „A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről”, írták a közleményben. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Kiemelt kép: Kerékpáros, valamint autók és villamosok az esővízzel elöntött Bartók Béla úton a főváros XI. kerületében a vihar után 2020. június 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.