Közeleg a vihar - augusztus 20. miatti extra szondákkal figyeli a légkört a meteorológiai szolgálat

Extra szondákkal vizsgálja a légkört augusztus 20. miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, és erre jó okuk van.

2022. augusztus 18., 13:22

Szerző:

A légkör pontosabb, alaposabb feltérképezésére extra szondákat enged fel a következő napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy segítsék a hétvégi ünnepi programokra készülődőket. Ahogy arról beszámoltunk, akár vihar is lehet augusztus 20-án, de kiadós eső szinte biztosan.

Nem könnyű a helyzetük – bizonytalan az előrejelzés

A meteorológiai szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta: az időjárási helyzet nem könnyíti meg a napokban sem a meteorológusok, sem a rendezvényszervezők, sem pedig a programot tervezők életét. Egyrészt egy hidegörvény lesz az ország térségében, amely – mint fogalmaztak – „már önmagában is elég bizonytalanságot jelent”. Ezen felül egy frontrendszer is bonyolítja a helyzetet.

Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak – ismertette a meteorológiai szolgálat.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy 20 helyszínen több száz programelemmel várják.

A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20. a hivatalos állami ünnep.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. július 30. Víz borítja a X. kerületi Maglódi utat 2022. július 30-án. Az esőzés miatt összegyűlt víz miatt az utat Gitár és a Téglavető utca között lezárták. MTI/Mihádák Zoltán.)

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.