Osztrák lapok: Korlátozná az EU az idősek autóhasználatát

Ausztria sem pártolja a 70 év feletti idősek vezetői engedélyének egészségügyi ellenőrzését előíró terveket, így azt az uniós országok – egyelőre – nem tárgyalják.

2023. december 5., 11:31

Szerző:

Az Európai Unió hatóságainak előzetes tervei szerint az európai nyugdíjasok vezetői képességeit szigorúbban vizsgálnák, hogy alkalmasak-e még a volán mögé ülni. Ezt több uniós tagállam – köztük Ausztria – elutasítja. Valamennyi időseket is képviselő párt, valamint az autós klubok is felháborodtak a polgártársaik körében tapasztalható „életkori diszkrimináció” miatt – írja a Kurier beszámolója nyomán az Index.

Hétfőn az uniós közlekedési miniszterek Brüsszelben tárgyaltak, melynek az lett a következménye, hogy a vitatott egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek „‚lekerültek az asztalról” – mondta a sajtónak Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter.

Határozottan hozzátette, hogy az ötlet, hogy a korhoz kötött járművezetői alkalmasság orvosi ellenőrzése nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést” lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.

(Kiemelt kép: egy idős férfi egy FIAT Campagnolát néz a klasszikus autók „Coppa del Gran Sasso d'Italia 2022” kiállításán a Piazza Duomo-n, L'Aquilában, Olaszországban, 2022. szeptember 18-án. Fotó: Manuel Romano/NurPhoto via AFP)