Osztrák lapok: Korlátozná az EU az idősek autóhasználatát

Ausztria sem pártolja a 70 év feletti idősek vezetői engedélyének egészségügyi ellenőrzését előíró terveket, így azt az uniós országok – egyelőre – nem tárgyalják.

2023. december 5., 11:31

Szerző:

Az Európai Unió hatóságainak előzetes tervei szerint az európai nyugdíjasok vezetői képességeit szigorúbban vizsgálnák, hogy alkalmasak-e még a volán mögé ülni. Ezt több uniós tagállam – köztük Ausztria – elutasítja. Valamennyi időseket is képviselő párt, valamint az autós klubok is felháborodtak a polgártársaik körében tapasztalható „életkori diszkrimináció” miatt – írja a Kurier beszámolója nyomán az Index.

Hétfőn az uniós közlekedési miniszterek Brüsszelben tárgyaltak, melynek az lett a következménye, hogy a vitatott egészségügyi ellenőrzésekre vonatkozó tervek „‚lekerültek az asztalról” – mondta a sajtónak Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter.

Határozottan hozzátette, hogy az ötlet, hogy a korhoz kötött járművezetői alkalmasság orvosi ellenőrzése nem megvalósítható. A hangsúly az állampolgárok egyéni felelősségén van. Nekik maguknak kell eldönteniük, hogy képesek-e még gépjárművet vezetni. Legjobb esetben egyfajta „önkéntes önértékelést” lehetne benyújtani a hatóságoknak az egészségi állapotukról.

(Kiemelt kép: egy idős férfi egy FIAT Campagnolát néz a klasszikus autók „Coppa del Gran Sasso d'Italia 2022” kiállításán a Piazza Duomo-n, L'Aquilában, Olaszországban, 2022. szeptember 18-án. Fotó: Manuel Romano/NurPhoto via AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.