Tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben – máris egymásra mutogatnak az oroszok és az ukránok

Vasárnap este tűz ütött ki a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, amelyről videó is készült. A két fél egymást vádolta az esettel kapcsolatban.

2024. augusztus 12., 11:15

Szerző:

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és több külföldi politikus is megszólalt az esetről. A zaporizzsjai atomerőmű még a háború kezdeti szakaszában került orosz kézre. A legutóbbi hírek szerint jelenleg hideg leállásban van mind a hat reaktora, nem termel áramot, de kisebb-nagyobb problémák már így is adódtak abból, hogy a létesítmény a frontvonalba került, és rengeteg alkalommal észleltek robbanásokat a környékén – írja az Index.

Ukrajna szerint az oroszok gyújtották fel

Az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyában nagy mennyiségű autógumit gyújtottak fel. Erről az ukrán Jevgenyij Jevtusenko, a nikopoli területi katonai közigazgatás vezetője számolt be vasárnap este a közösségi médiában.

Nem sokkal később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is bejegyzést tett közzé a közösségi médiában, amelyben azt írta, hogy Nikopolból le is videózták a tüzet.

„Oroszország a zaporizzsjai atomerőművet az elfoglalás első napja óta pusztán arra használja, hogy zsarolja mind Ukrajnát, mind egész Európát és a világot. Oroszországnak kell ezért felelősséget vállalnia. Csak a zaporizzsjai erőmű feletti ukrán ellenőrzés garantálhatja a teljes biztonságot” – idézte az elnököt az Unian hírügynökség. Később, az éjjeli órákban az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítették Zelenszkij szavait.

„Augusztus 12-én 00.00 órakor a zaporizzsjai atomerőmű területén nem észleltek változást a sugárzási helyzetben. Emberi tevékenységgel összefüggő radionuklidokat, amelyek az ukrajnai atomerőművek biztonságos működésének megsértésére vagy határon túli átvitelére utalnak, nem regisztráltak”

– írták a közleményben, amelyben azt is jelezték, hogy állandóan figyelik a helyzetet.

Mindeközben Oroszország egy teljesen más narratívát közölt a történtekről. Az orosz állami sajtó szerint egy ukrán csapás okozott tüzet az atomerőmű hűtőtornyában – bár ennek módjáról eltérő narratívák láttak napvilágot az első órákban.

Jevgenyij Balickij, a zaporizzsjai régió oroszok által kinevezett kormányzója először még azt közölte, hogy Enerhodar városát egy ukrán tüzérségi csapás érte, és ennek következtében ütött ki a tűz. Később viszont az erőmű orosz fenntartójának kommunikációs igazgatója, Jevgenyija Jasina már azt mondta, hogy egy kamikaze drón csapódott be az erőműben.

Utóbb pedig a Roszatom orosz nukleáris vállalat pedig már azt írta, hogy két különálló, közvetlen dróncsapás is volt az erőműnél. Később az oroszok azt is közölték, hogy a tüzet eloltották. Egy ponton egyezett a narratívájuk az ukránokéval: azt az orosz fél is megerősítette, hogy nukleáris veszély nincs az erőműnél.

„A tűz semmilyen módon nem befolyásolta az állomás működését. A zaporizzsjai atomerőmű normálisan működik. Mind a hat blokk, mint korábban, most sem üzemel, a hideg leállás állapotban vannak”

– közölték az erőmű orosz üzemeltetői. A Roszatom szerint a károkat még a későbbiekben fogják felmérni részletesen.

Azt viszont már most közölték, hogy „az ukrán fegyveres erők támadása következtében súlyosan megrongálódott a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornya”. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint nincs veszély, de könnyen lehetett volna 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a közösségi médiában azt írta az esetről: „A NAÜ szakértői az este hallott több robbanást követően erős sötét füstöt láttak a ZNPP [vagyis a zaporizzsjai atomerőmű – a szerk.] északi területéről. Csoportjukat a ZNPP tájékoztatta arról, hogy ma állítólag dróntámadás érte a telephelyen található egyik hűtőtornyot. A nukleáris biztonságra nézve nem jelentettek semmilyen hatást.” – írja a lap.

(Kiemelt kép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. augusztus 11-én közzétett sajtóanyag / AFP)