Ársapkát kap az áram és a gáz is

Módosításokkal elfogadta a bukaresti képviselőház szerdán a kormány augusztusban hozott ársapka-rendeletét, a következő három fűtési szezonra kiterjesztve a villamos energia és gáz fogyasztói árának középtávú hatósági korlátozását.

2022. november 23., 14:52

Szerző:

 A kihirdetésre váró ársapka-rendelet  szerint 2023. január 1-től 2025. március 31-ig Romániában hatóságilag korlátozott áron vásárolhatják mind a lakossági, mind pedig az ipari fogyasztók az energiát. A villamos energiánál a fogyasztás függvényében négy tarifát állapítottak meg: a legalacsonyabb 68 bani (56 forint), a legmagasabb 1,3 lej (107 forint) kilowattóránként. 

A most megszavazott törvény szerint a lakossági fogyasztók 31 banis, az ipari fogyasztók pedig 37 banis áron vásárolhatják a gázt kilowattóránként 2025. március végéig.

(Kiemelt kép: Lakóházak és a háttérben a bukaresti fűtőerőmű kéményeiből felszálló gőz. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).