Személyesen nyilvánított részvétet Abe Sindzó halála ügyében az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken személyesen biztosította részvétéről a japán miniszterelnököt.

2022. július 11., 10:02

Szerző:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Tokióban nyilvánította ki az Egyesült Államok részvétét Kisida Fumio japán miniszterelnöknek Abe Sindzó volt kormányfő halála miatt.

Blinken, aki a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminiszteri találkozóján vett részt Indonéziában múlt pénteken, amikor Abét lelőtték, átadta Kisidának Joe Biden amerikai elnök Abe családjához címzett levelek.

Szeretnénk, ha tudnák, hogy személyesen is mélyen átérezzük a veszteséget" - mondta a washingtoni diplomácia irányítója Kisidának. "Főleg azért vagyok itt, mert az Egyesült Államok és Japán több mint szövetségesek, barátok vagyunk" - hangoztatta.

Blinken szerint Abe mindenkinél többet tett azért, hogy az Egyesült Államok és Japán közötti kapcsolatot új magasságokba emelje.

Az amerikai külügyminiszter a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki Abe halála óta Japánba látogatott. A leghosszabb időt hivatalban töltött japán politikai vezető tiszteletére tartott virrasztás és a temetés a következő napokban várható.

Abe halála új értelmet adott a vasárnapi parlamenti felsőházi választásnak, amelynek kapcsán Japán valamennyi vezető politikai szereplője hangsúlyozta a szólásszabadság és a demokrácia erőszakos cselekményekkel szembeni védelmének fontosságát. Ez szimpátiaszavazatokat is generálhatott, a részvételi arány meghaladta a három évvel ezelőttit.

Az LDP vezette koalíció 146 mandátumot szerzett a 248 fős felsőházban (a tanácsosok házában), ami azt jelenti, hogy Kisida várhatóan megszakítás nélkül kormányozhat a 2025-re tervezett általános választásokig.

(Kiemelt kép: Antony Blinken és Kisida Fumio 2022. július 11-én Tokióban. Fotó: A japán kormány sajtóosztálya / VIA JIJI PRESS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.