Állítólag az oroszoknak kémkedett egy lett parlamenti képviselő

Megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön a lett parlament (Saeima) Janis Adamsonst, az „Összhang” Szociáldemokrata Párt (Socialdemokratiska partija „Saskana", SDPS) nevű ellenzéki párt parlamenti képviselőjét, akit Oroszországnak való kémkedéssel gyanúsítanak.

2021. június 10., 18:54

Szerző:

A LETA nevű lett hírügynökség jelentése szerint Krisjanis Karins lett miniszterelnök „nagyon komolynak” nevezte az Adamsonsszal szemben felmerült gyanút. Karins szerint az ügyet a bűnüldöző szerveknek kell tisztázniuk, mivel azt csakis bírósági úton lehet bizonyítani.

A parlament azután fosztotta meg Adamsonst mentelmi jogától, hogy a főügyészség a törvényhozás hozzájárulását kérte a politikus letartóztatásához.

A korábban lett belügyminiszterként is működő Adamsons közölte: a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan mivel gyanúsítják.

Mint azt a TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, Adamsons pártja, az SDPS ellátja a lettországi orosz nyelvű közösség érdekképviseletét. A politikus a Saeima védelmi, belügyi és korrupcióellenes bizottságának tagja, mindazonáltal nem fér hozzá államtitkokhoz.

A LETA a lett Állambiztonsági Szolgálatra (VDD) hivatkozva arról számolt be: a különleges szolgálatok jelenleg „sürgős jogi eljárásokat” folytatnak a kémkedés gyanújával szerdán megindított büntetőeljárás keretében. A VDD több mint 40 esettel kapcsolatban gyanúsítja Adamsonst – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szergej Melkonov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.