Olyan mély a válság az országban, hogy az állatkertek lakóit sem tudják etetni

A súlyos gazdasági válsággal küszködő Srí Lanka állatkertjei kezdenek kifogyni az állateledelből – közölte szerdán Tilak Premakantha, a nemzeti állatkertek vezetője.

2022. június 8., 21:49

Szerző:

Jelenleg adományokat kérnek az állateledelek beszerzéséhez, valamint az egyéb költségek fedezésre – mondta el az illetékes a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Az állatkertek bevételei a gazdasági válság, korábban pedig a koronavírus-járvány nyomán csökkentek a látogatók számának elapadása miatt.
Premakantha szerint a legtöbb pénz a legnagyobb látványosságnak számító elefántok takarmányára kell. Az elefánt egyébként szigorúan védett faj Srí Lankán.

Nem sokkal korábban Mahinda Amaravíra mezőgazdasági és a vadvédelmi miniszter is figyelmeztetett arra, hogy súlyos pénzügyi gondokkal néznek szembe a szigetország állatkertjei.

Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. A mélyrepülés oka, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek, miközben emelkedtek az olajárak, a kormány pedig csökkentette az adókat. Emellett Srí Lanka az üzemanyagtól kezdve a gázon és a szénen át a gyógyszerekig sok mindent importál, ezekből most hiány van.

(Kiemelt képünk illusztráció: a győri Xantus János Állatkert első afrikai elefántja 2021. június 4-én. A Bou-Bou névre keresztelt, tizenöt éves elefántbika a franciaországi La Fléche állatkertjéből érkezett Győrbe. MTI/Krizsán Csaba)