A börtönből üzent hadat Navalnij Putyin ellen

Egy éve van rács mögött, most a Nyugat segítségét kéri. 

2021. augusztus 20., 16:59

Szerző:

A korrupció elleni harcra és a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchák elleni fellépésre szólította fel a világ vezetőit a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij pénteken, az ellene végrehajtott mérgezési kísérlet első évfordulóján. A politikus véleménycikkben fejtette ki, hogy az autokrata vezető, Vlagyimir Putyin miatt került börtönbe, csak azért, mert az orosz elnök akadály nélkül akarja kifosztani a saját népét.

Alekszej Navalnij, bebörtönzött ellenzéki politikus felszólította a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra és más, „korrupció által átszőtt országokra” a pénzügyi források megvonásával, és sújtsák határozottabb szankciókkal a korrupt hivatalnokokat. „Amíg személyre szabott szankciókkal nem sújtják az oligarchákat, elsősorban Putyin környezetét, amely modellként szolgál a világ összes korrupt hivatalnoka és üzletembere számára, minden korrupcióellenes nyugati retorika szemfényvesztés és üres szó marad” – írta véleménycikkében.

A politikus véleménycikke három európai napilapban – a brit The Guardianban, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban – is megjelent. Ebben kifejti: a népüket kifosztani akaró autokraták elsősorban az igazságszolgáltatásra teszik rá a kezüket, amely kiválóan működik az adok-kapok elv alapján. Így került ő is börtönbe a gyógykezelése után visszatérve Oroszországba – idézte az MTI.

 „A tálibok visszatérésének az volt a legkegyetlenebb tényezője, hogy a Nyugat nem vette észre az afganisztáni totális korrupciót, és hogy a nyugati vezetők nem szerettek őket zavaró kérdésekről beszélni” – írta Navalnij, aki szerint a korrupció ideológiától függetlenül virágzik a „tekintélyuralmi internacionáléban Oroszországtól Eritreáig és Mianmartól Venezueláig”. Hozzátette: a korrupció régóta már nem ezeknek az országoknak a belső problémája, hanem szinte mindig az egyik legnagyobb globális kihívás, amellyel a Nyugatnak szembe kell néznie – idézte az MTI.

Navalnij az Instagram portálon pénteken köszönetet mondott az orosz pilótáknak és mentőorvosoknak, akik megmentették az életét, miután kómába esett egy Szibériából Moszkvába tartó belföldi járat fedélzetén 2020. augusztus 20-án. Két nappal később egy berlini kórházba szállították. Német, francia és svéd laboratóriumok, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet tesztjei megállapították, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. Az orosz hatóságok tagadják, hogy Navalnijt megmérgezték volna.

Navalnij őrizetbe vétele és bebörtönzése tömegtüntetéseket váltott ki, amire az orosz hatóságok a tüntetők tömeges őrizetbe vételével és a politikus szövetségesei elleni bűnvádi eljárás megindításával válaszoltak. Bezárattak ötven, a támogatói által működtetett internetes oldalt is ”szélsőséges propaganda terjesztésének” vádjával.

(Kiemelt kép: A Moszkvai Városi Bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus az ítélethirdetést hallgatja 2021. február 2-án. A bíróság a Navalnijra az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre változtatta. Fotó: Moszkvai Városi Bíróság / MTI /EPA)