Meghalt a legendás karikaturista

A 102 éves korában elhunyt Al Jaffe bekerült a Guniess rekordok könyvébe azzal, hogy 79 évig volt aktív, ebből 64-et dolgozott a műfajteremtő Mad Magazinnál, de rajzolt a korai Marvelnek is. 

2023. április 11., 12:32

Szerző:

A 102 éves korában meghalt Al Jaffee volt a lap legrégebbi munkatársa, csak három éve, 99 évesen ment nyugdíjba – írja a Guardian nyomán a Telex. Jaffee hétfőn, egy manhattani kórházban, szervi elégtelenségben halt meg. 2015-ben bekerült aGuniess rekordok könyvébe azzal, hogy 79 évig volt aktív, ebből 64-et dolgozott a műfajteremtő Mad Magazinnál. A legendás szatirikus lap több rovatát és visszatérő karakterét ő találta ki. Ezek közül a legismertebb a kihajtható oldal, amellyel a Playboyt parodizálta. A Mad utolsó előtti oldalán két különböző kép tárult fel össze- és kihajtva, sokszor rejtett jelentést tárva fel. Az 1964-ben debütáló Mad's Fold-In társadalomkritikus üzenteivel jelentős mértékben hozzájárult a Mad „felforgató” imázsához. 

2016-ban, 95 évesen Jaffee azt mondta, hogy a szatíra egyre nehezebb úgy, hogy a politikusok nem szégyellik a hazudozást. „Régebben a politikusok azt állították, hogy két éven belül mindenkinek munkát adnak az országban, vagy valami ilyesmi; most azt állítják, hogy mindenkinek munkát fognak adni a Marson” – mondta, utalva ezzel arra, hogy a szatíra kitalálóinak is nehezebb ennél nagyobb hülyeségeket kitalálnia. 

 

„Héják és Galambok.” Al Jaffe vietnámi háború ellenes karikatúrája a Mad Magazin 144. számából (1971. július).

Abraham Jaffee nem sokkal a középiskola elvégzése után már képregényekkel kezdett foglalkozni, 1942-ben csatlakozott a Timely Comics-hoz – a később Marvelhez – ahoz Stan Leenek dolgozott. 1955-ben csatlakozott Mad Magazinhoz, ismert volt a Hawks & Doves (Héják és Galambok) című háborúellenes karikatúrasorozata, amelyeket a vietnámi háború alatt rajzolt. Amikor 2020-ban, 99 évesen nyugdíjba vonult, ő volt a magazin leghosszabb ideje dolgozó munkatársa.

„Egész életemben két munkám volt: az egyik a megélhetés volt, a másik a szórakoztatás” 

– mondta ekkor.

(Kiemelt képünk: Al Jaffee "önarcképe". Forrás: Mad Magazin Facebook)

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.