Akár 10 év börtönre is ítélhetik Oroszországban az amerikai kosárlabdázót

Februárban került drogbirtoklás miatt rács mögé Moszkvában. 

2022. június 28., 11:46

Szerző:

Pénteken kezdődik meg Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó tárgyalása, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővárosban áll bíróság elé, amely közölte, hogy a procedúra idejére meghosszabbítja a játékos fogva tartását. A 31 éves sportolónő első meghallgatása hétfőn volt, a nyilvánosság teljes kizárásával.

Grinert négy hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen, akire 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható.

(Kiemelt képünk: Brittney Griner, az amerikai WNBA kosárlabda szupersztárja érkezik egy meghallgatásra a Himki bíróságra Moszkva külvárosában 2022. június 27-én. Griner, a kétszeres olimpiai aranyérmes és WNBA-bajnokot februárban vették őrizetbe a moszkvai repülőtéren azzal a váddal, hogy a poggyászában kannabiszolajat tartalmazó vape-patronokat szállított, amiért 10 év börtönbüntetés járhat. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.