Az egykori pápa hamisan tanúskodott

XVI. Benedek színt vallott a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyről.

2022. január 24., 20:14

Szerző:

A volt pápa, XVI. Benedek elismerte, hogy annak idején hibás tanúvallomást tett az egyházat érintő, szexuális visszaéléssel kapcsolatban – írja hétfői cikkében a Reuters.

XVI. Benedek pápa hétfőn elismerte,

hogy 1980-ban, müncheni érsekként mégis részt vett egy szexuális visszaéléssel kapcsolatos megbeszélésen, ami után a hivatalos szerveknek azt nyilatkozta, nem vett rész a tárgyaláson.

Az 1945 és 2019 között az érsekségben történt visszaélésekről szóló, múlt héten közzétett jelentés szerint Joseph Ratzinger akkori bíboros 1977–1982 között érsekként

négy állítólagos visszaélési ügyben nem lépett fel a tettesekkel szemben ellen.

Hamis tanúvallomás 

A csütörtöki müncheni sajtótájékoztatón a visszaéléseket vizsgáló ügyvédek vitatták Benedek 82 oldalas nyilatkozatában tett állítását, miszerint nem emlékszik arra, hogy 1980-ban részt vett volna egy találkozón, amelyen egy visszaélést elkövető pap ügyét vitatták volna meg, majd a nyomozóknak is azt vallotta, hogy nem vett rész a tárgyaláson.

Mint kiderült, az ex-pápa bizonyíthatóan részt vett a szexuális vésszaéléssel kapcsolatos megbeszélésen.

Hétfői a volt pápa személyi titkára, Georg Ganswein érsek nyilatkozatában elmondta, hogy Benedek valóban részt vett a találkozón, de a kihagyás

„a nyilatkozat szerkesztése során elkövetett mulasztás eredménye, és nem rosszhiszeműségből történt”.

Ganswein elmondta, hogy az 1980-as találkozón nem született döntés a pap új megbízatásáról, csak egy kérés, hogy a terápiás kezelés idejére szállást biztosítsanak neki.

„Ő [a volt pápa] nagyon sajnálja ezt a hibát, és bocsánatot kér”

– mondta Ganswein.

(Kiemelt kép: A 2010.05.12. XVI. Benedek pápa a Fatimai Szentélyben, Portugáliában. Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP)