A világ több pontján tartottak Izrael-ellenes gyűléseket

A feszültséget tovább fokozta, hogy Khaled Meshaal a Hamász volt vezetője tüntetésekre szólította fel a muszlim világot.

2023. október 14., 11:27

Szerző:

A világszerte rendeztek palesztinbarát gyűléseket, hogy kiálljanak Palesztina mellett, miután a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, majd a zsidó állam válaszcsapásokat indított a Gázai övezetben. A közösség volt vezetője, Khaled Meshaal arra kérte a a muszlim világot, hogy szervezzenek tüntetéseket a palesztinok támogatása érdekében, csatlakozva az Izrael elleni harchoz.

A rendőröknek többször is közbe kellett avatkozniuk, miután a demonstrációk erőszakba fulladtak. Franciaországban már több mint 100 antiszemita cselekményt regisztráltak. Németországban Izrael és a palesztinok mellett is szabad tüntetni. Angliában egy Hamász-párti tüntetésen, a Sheffield-i városháza tetejéről téptek le egy izraeli zászlót. A Washington állambeli Kirklandben verekedésbe fulladt egy palesztinbarát tüntetés. Pekingben egy nagyáruházban megkéselték az izraeli nagykövetség egyik alkalmazottját.Ausztráliában pedig antiszemitizmus miatt vizsgálódik az ausztrál rendőrség – írja az Index

Franciaországban már több mint 100 antiszemita cselekményt regisztráltak, a belügyminisztérium elrendelte, hogy országszerte tiltsanak be minden palesztinbarát tüntetést, miután egy késes támadó berontott egy gimnáziumba és torkonszúrt egy tanárt. Franciaországban már a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be.

Németországban is komoly zavargások törtek ki a hétvégén. Berlin egyik problémás, Neukölln negyedében Hamasz-szimpatizánsok támadtak rendőrökre – írja a Bild.  A résztvevők Izrael elleni szlogeneket skandáltak, palesztin zászlókat lengettek, és ünnepelték a Hamász által meggyilkolt civileket. Az egyik tüntető még térkövekkel is megdobálta a rendőröket.

Az elmúlt napokban a Hamász terrorszervezet mellett tüntettek Angliában is. Londonban tüntetők ezrei gyűltek össze, hogy Izrael londoni nagykövetsége elé vonuljanak. Sheffield városában is demonstrációt tartottak, ahol az egyik tüntető a városháza tetejéről tépett le egy izraeli zászlót – írja a The Guardian

Kínában jelenleg is kórházban van a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottja, miután megtámadták. Az esetet terrortámadásnak minősítették. A pekingi Chábád közölte, hogy az izraeli nagykövetség és a rendőrség tanácsára a hétvégére bezár.

Az elmúlt napokban még Spanyolországban, Barcelonában is szerveztek Izrael-ellenes tüntetéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában kijelentette, hogy szimpátiatüntetések vannak világszerte a terroristák mellett, azonban Magyarországon erre nem lesz lehetőség. 

(Kiemelt képünkön: A palesztin diaszpóra tagjai és támogatóik zászlókat és transzparenseket tartanak a Palesztinával való szolidaritási tüntetésen a lengyelországi Krakkó főterén 2023. október 13-án. A közelmúltban a Közel-Keleten történt véres események után világszerte tartottak tüntetéseket Izrael vagy Palesztina támogatására. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)