Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt, és elismeri Izrael jogát ahhoz, hogy megvédje magát – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

2023. október 13., 10:03

Szerző:

„Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés. Megvédjük a magyar embereket!” – ezt írta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjúja után. A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt a közel-keleti helyzetről, ami szerinte nem egy arab-izraeli államközi háború, hanem a terrorizmus ellen folyó harc.

Orbán az izraeli helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy „már éppen kezdtek jól alakulni a dolgok a Közel-Keleten”, szerinte Donald Trump kormányzása idején sokat javultak az arab-izraeli kapcsolatok, és a terrortámadás ellenére meg kellene menteni mindent ebből a közeledéséből – számol be a Telex.

Orbán arról beszélt, hogy Magyarország mindig a terrorszervezetek ellen volt, egész Európában vannak szimpátiatüntetések a terrorszervezetek mellett, de ezeket Magyarországon nem engedélyezik. 

„A következő dolog, ami megdöbbentő, és a vészcsengőt a mi fejünkben is meg kell, hogy indítsa, az az, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak, de hát ugye itt szimpátiatüntetés nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgárok számára, tehát ezt felejtsük el!” – mondta, hozzátéve, hogy ennek most nincs itt az ideje, és nem is fog a kormány erre semmilyen engedélyt adni.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Magyarországon van Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, „persze ez egy színes világ, ortodoxok is vannak, neológok is, pont úgy, mint Izraelben”, nyilván különböző politikai nézeteket is vallanak ezek az emberek, de mindannyian Magyarország polgárai.

„Ők magyar állampolgárok, és őket a magyar államnak meg kell védeni” 

– hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A szeretlekmagyarország azt írja, hogy a kormányfő kiemelte: nem lehet megengedni, hogy a származásuk vagy a vallásuk miatt magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. „Ezt meg kell akadályozni, ez egy biztonságos ország” – tette hozzá Orbán Viktor.

Egy Facebookon terjedő felhívás szerint péntek délutánra palesztinpárti tüntetés szerveződik a magyar külügyminisztérium budai épülete elé „Stand with Gaza” címmel. A szervezők az esemény fotójára azt írták angolul, hogy „Gáza a mi palesztin büszkeségünk és igazságunk szimbóluma, csatlakozz, hogy terjedjen a hangunk a szabadságért”.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu/AFP)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.